Forskel mellem versioner af "Jernbanestation"

Spring til navigation Spring til søgning
497 bytes fjernet ,  for 9 år siden
flere uklarheder
m (r2.7.1) (Robot tilføjer fa:ایستگاه قطار)
(flere uklarheder)
[[Fil:Bahnhof Oberdöbling.jpg|thumb|Oberdöbling Station i Østrig]]
En '''station''' (eller '''jernbanestation''') er et sted, hvor tog standser. [[passagerPassager]]er kan stige på eller af [[tog]]. Stationer har som regel en eller flere [[stationsbygning]]er og et antal [[perron]]er. Det kan også være et sted uden passagerekspedition som f.eks. [[Valby Rangerstation]] (nedlagt) eller [[Skelbæk Station]] (på S-banen ved [[Dybbølsbro Station]]) (beggeved i [[Danmark]])København.
 
== Specifikationer ==
Størrelsen af stationer varierer meget. Nogle stationer har kun et enkelt spor, som eksempelvis i [[Ø. Toreby Station|Øster Toreby]], mens andre kan have langt over 10-20 spor.
 
De fleste stationer i [[Danmark]] er udstyret medhar [[billetautomat]]er, der kan benyttes bådedøgnet inden og uden for stationernes lukketiderrundt. Men iI åbningstiden kan passagerne flere steder serviceres i et eventuelt billetkontor. Flere af disse har ogsåmed [[kiosk]]er.
 
Passagernes ind- og udstigning sker normalt via en perron. Er der to eller flere spor, er der som regel flere perroner. Dissemed kanadgang af passagererne nås enten vedvia overgange i niveau (perronovergange), overgangsbroer, eller tunneller der går under sporene.
 
Sikkerhedsmæssigt er der typisk en gul markering foraf, hvor langt ud manpassagerernebevæge sig, når der ikke holder et tog ved perron. Skærmdøre er et mere sikkertsikrere alternativ, og detde benyttes bl.a. i [[Københavns Metro]]s undergrundsstationer.
 
=== Jernbaneteknisk definition ===
Jernbaneteknisk bruges betegnelsen station om et [[togekspeditionssted]], der i hele døgnet, eller dele af døgnet, deltager i den sikkerhedsmæssige afvikling af [[toggang]]en. Når stationen deltager i den sikkerhedsmæssige afvikling af toggangen, er densom [[togfølgestation]]. Mange ekspeditionssteder - som f.eks. Nørreport og Øster Toreby - der passagermæssigt omtales som stationer, er ikke egentlige stationer, men er i kategorien [[holdested]]er. skalDe retteligskal betegnes [[trinbræt]].
 
== Trafik ==
Mange stationer i verden bruges ikke kun til en enkelt transportform, men somogså til decideret omstigning. [[Nørreport station]], eksempelvis,servicerer servicererfx både [[regionaltog]], [[S-tog]], [[Københavns Metro|metro]] og [[bus]]ser. Af den grund er lige netop Nørreport ogsåden en af de mest trafikerede stationer i hele Danmark{{kilde mangler|dato=Uge 43, 2011}}.
 
For at afvikle en flydende trafik, er det også vigtigt at strukturen og organiseringen fungerer, på en station. Hvis et tog går i stå på en enkeltsporet station, som eksempelvis [[Øster Toreby]], eller for den sags skyld i Københavns Metro, kan andre tog ikke passere. I nogle tilfælde kan sådanne problemer løses, bl.a.problemetsom i metroen, løses ved hjælp af [[sammenfletningskammer|sammenfletningskamre]] og [[sporskifte]]r.
 
== Se også ==
Anonym bruger

Navigationsmenu