Jernbanestation: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.1) (Robot tilføjer fa:ایستگاه قطار
flere uklarheder
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Bahnhof Oberdöbling.jpg|thumb|Oberdöbling Station i Østrig]]
[[Fil:Bahnhof Oberdöbling.jpg|thumb|Oberdöbling Station i Østrig]]
En '''station''' (eller '''jernbanestation''') er et sted, hvor [[passager]]er kan stige på eller af [[tog]]. Stationer har som regel en eller flere [[stationsbygning]]er og et antal [[perron]]er. Det kan også være et sted uden passagerekspedition som f.eks. [[Valby Rangerstation]] (nedlagt) eller [[Skelbæk Station]] (på S-banen ved [[Dybbølsbro Station]]) (begge i [[Danmark]]).
En '''station''' (eller '''jernbanestation''') er et sted, hvor tog standser. [[Passager]]er kan stige på eller af [[tog]]. Stationer har som regel en eller flere [[stationsbygning]]er og et antal [[perron]]er. Det kan også være et sted uden passagerekspedition som [[Skelbæk Station]] (på S-banen ved [[Dybbølsbro Station]]) ved København.


== Specifikationer ==
== Specifikationer ==
Størrelsen af stationer varierer meget. Nogle stationer har kun et enkelt spor, som eksempelvis i [[Ø. Toreby Station|Øster Toreby]], mens andre kan have langt over 10-20 spor.
Nogle stationer har kun et enkelt spor som [[Ø. Toreby Station|Øster Toreby]], mens andre kan have langt over 20 spor.


De fleste stationer i [[Danmark]] er udstyret med [[billetautomat]]er, der kan benyttes både inden og uden for stationernes lukketider. Men i åbningstiden kan passagerne serviceres i et eventuelt billetkontor. Flere af disse har også [[kiosk]]er.
De fleste stationer i [[Danmark]] har [[billetautomat]]er, der kan benyttes døgnet rundt. I åbningstiden kan passagerne flere steder serviceres i et billetkontor med [[kiosk]].


Passagernes ind- og udstigning sker normalt via en perron. Er der to eller flere spor, er der som regel flere perroner. Disse kan af passagererne nås enten ved overgange i niveau (perronovergange), overgangsbroer, eller tunneller der går under sporene.
Passagernes ind- og udstigning sker normalt via en perron. Er der to eller flere spor, er der som regel flere perroner med adgang via overgange i niveau (perronovergange), overgangsbroer, eller tunneller under sporene.


Sikkerhedsmæssigt er der typisk en markering for, hvor langt ud manbevæge sig, når der ikke holder et tog ved perron. Skærmdøre er et mere sikkert alternativ, og det benyttes bl.a. i [[Københavns Metro]]s undergrundsstationer.
Sikkerhedsmæssigt er der typisk en gul markering af, hvor langt passagererne, når der ikke holder et tog ved perron. Skærmdøre er sikrere alternativ, og de benyttes bl.a. i [[Københavns Metro]]s undergrundsstationer.


=== Jernbaneteknisk definition ===
=== Jernbaneteknisk definition ===
Jernbaneteknisk bruges betegnelsen station om et [[togekspeditionssted]] der i hele døgnet, eller dele af døgnet, deltager i den sikkerhedsmæssige afvikling af [[toggang]]en. Når stationen deltager i den sikkerhedsmæssige afvikling af toggangen, er den [[togfølgestation]]. Mange ekspeditionssteder - som f.eks. Nørreport og Øster Toreby - der passagermæssigt omtales som stationer, er ikke egentlige stationer, men er i kategorien [[holdested]]er skal rettelig betegnes [[trinbræt]].
Jernbaneteknisk bruges betegnelsen station om et [[togekspeditionssted]], der deltager i den sikkerhedsmæssige afvikling af [[toggang]]en som [[togfølgestation]]. Mange ekspeditionssteder - som Nørreport og Øster Toreby - er ikke egentlige stationer, men [[holdested]]er. De skal betegnes [[trinbræt]].


== Trafik ==
== Trafik ==
Mange stationer i verden bruges ikke kun til en enkelt transportform, men som decideret omstigning. [[Nørreport station]], eksempelvis, servicerer både [[regionaltog]], [[S-tog]], [[Københavns Metro|metro]] og [[bus]]ser. Af den grund er lige netop Nørreport også en af de mest trafikerede stationer i hele Danmark{{kilde mangler|dato=Uge 43, 2011}}.
Mange stationer bruges ikke kun til en enkelt transportform, men også til decideret omstigning. [[Nørreport station]] servicerer fx både [[regionaltog]], [[S-tog]], [[Københavns Metro|metro]] og [[bus]]ser. Af den grund er den en af de mest trafikerede stationer i hele Danmark{{kilde mangler|dato=Uge 43, 2011}}.


For at afvikle en flydende trafik, er det også vigtigt at strukturen og organiseringen fungerer, på en station. Hvis et tog går i stå på en enkeltsporet station, som eksempelvis [[Øster Toreby]], eller for den sags skyld i Københavns Metro, kan andre tog ikke passere. I nogle tilfælde kan sådanne problemer løses, bl.a. i metroen, ved hjælp af [[sammenfletningskammer|sammenfletningskamre]] og [[sporskifte]]r.
For at afvikle en flydende trafik er det vigtigt at strukturen og organiseringen fungerer på en station. Hvis et tog går i stå på en enkeltsporet station, som [[Øster Toreby]] eller i Københavns Metro, kan andre tog ikke passere. I nogle tilfælde kan problemetsom i metroen løses ved hjælp af [[sammenfletningskammer|sammenfletningskamre]] og [[sporskifte]]r.


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 13. feb. 2012, 08:34

Oberdöbling Station i Østrig

En station (eller jernbanestation) er et sted, hvor tog standser. Passagerer kan stige på eller af tog. Stationer har som regel en eller flere stationsbygninger og et antal perroner. Det kan også være et sted uden passagerekspedition som Skelbæk Station (på S-banen ved Dybbølsbro Station) ved København.

Specifikationer

Nogle stationer har kun et enkelt spor som Øster Toreby, mens andre kan have langt over 20 spor.

De fleste stationer i Danmark har billetautomater, der kan benyttes døgnet rundt. I åbningstiden kan passagerne flere steder serviceres i et billetkontor med kiosk.

Passagernes ind- og udstigning sker normalt via en perron. Er der to eller flere spor, er der som regel flere perroner med adgang via overgange i niveau (perronovergange), overgangsbroer, eller tunneller under sporene.

Sikkerhedsmæssigt er der typisk en gul markering af, hvor langt passagererne må gå, når der ikke holder et tog ved perron. Skærmdøre er sikrere alternativ, og de benyttes bl.a. i Københavns Metros undergrundsstationer.

Jernbaneteknisk definition

Jernbaneteknisk bruges betegnelsen station om et togekspeditionssted, der deltager i den sikkerhedsmæssige afvikling af toggangen som togfølgestation. Mange ekspeditionssteder - som Nørreport og Øster Toreby - er ikke egentlige stationer, men holdesteder. De skal betegnes trinbræt.

Trafik

Mange stationer bruges ikke kun til en enkelt transportform, men også til decideret omstigning. Nørreport station servicerer fx både regionaltog, S-tog, metro og busser. Af den grund er den en af de mest trafikerede stationer i hele Danmark[kilde mangler].

For at afvikle en flydende trafik er det vigtigt at strukturen og organiseringen fungerer på en station. Hvis et tog går i stå på en enkeltsporet station, som Øster Toreby eller i Københavns Metro, kan andre tog ikke passere. I nogle tilfælde kan problemetsom i metroen løses ved hjælp af sammenfletningskamre og sporskifter.

Se også


JernbaneSpire
Denne jernbaneartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Skabelon:Link GA