QR Code: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Eksterne links: Erstatter 'Lav egne QR Codes'-link med et uden reklamer
m r2.6.5) (Robot tilføjer et:QR-kood, simple:SQR codes
Linje 37: Linje 37:
[[en:QR code]]
[[en:QR code]]
[[es:Código QR]]
[[es:Código QR]]
[[et:QR-kood]]
[[eu:QR kode]]
[[eu:QR kode]]
[[fa:کیو آر کد]]
[[fa:کیو آر کد]]
Linje 60: Linje 61:
[[ro:Cod QR]]
[[ro:Cod QR]]
[[ru:QR-код]]
[[ru:QR-код]]
[[simple:SQR codes]]
[[sk:QR kód]]
[[sk:QR kód]]
[[sl:Koda QR]]
[[sl:Koda QR]]

Versionen fra 15. feb. 2012, 01:27

QR code på en japansk plakat.

QR Code er en form for todimensionel "streg"-kode, som blev udviklet i 1994 af den japanske virksomhed Denso-Wave. "QR" er et akronym for quick response (engelsk for "hurtigt svar"), hvilket afspejler den oprindelige intention om at gøre QR-koder nemme og hurtige at aflæse.

Koden er "frit" i den henseende, at Denso-Wave har frigivet specifikationen bag systemet og ikke agter at håndhæve deres patent-rettigheder over det. Til gengæld forlanges det, at alle, som benytter systemet, akkrediterer virksomheden med teksten "QR code is trademarked by Denso Wave, inc."

Den oprindelige idé bag stregkoderne var, at de skulle bruges i produktionen af biler, hvor komponenterne til bilerne blev forsynet med disse stregkoder så robotter m.v. automatisk kunne genkende dem. Efterhånden har det fået en bred anvendelse udenfor bilfabrikkerne og bruges til en lang række andre formål: Postadresser, URL'er til hjemmesider, telefonnumre, e-mail-adresser og lignende i aviser, tidsskrifter, reklamer, på vejskilte, på visitkort og utallige andre steder. Man kan endda få programmer til mobiltelefoner med indbygget kamera, der sætter telefonen i stand til at aflæse såvel QR Code, såvel som andre stregkode-standarder; på den måde, kan sådanne telefoner hurtigt aflæse eksempelvis kontaktinformation fra et visitkort, og gemme dem i hukommelsen til senere brug.

Matrix koden

En QR-kode (forkortelse for Quick Response-kode) er en specifik matrix stregkode (eller to-dimensionelle kode), der kan læses af dedikerede QR stregkode læsere og smartphones som f.eks. iPhone.

Koden består af sorte moduler arrangeret i et kvadratisk mønster på en hvid baggrund. De indkodede oplysninger kan være tekst, URL, eller andre data.

Kapacitet og fejlkorrektion

Stregkoderne i QR Code-systemet kan laves i forskellige størrelser, afhængig af hvor meget information, der skal repræsenteres; de største af dem kan rumme enten 7089 cifre, 4296 latinske bogstaver, 2953 bytes, eller 1817 kanji/kana-tegn.

QR Code benytter såkaldt Reed-Solomon-fejlkorrektion til at gøre systemet robust overfor fejl i aflæsningen, beskadigede eller tilsmudsede stregkoder og lignende: Der opereres med fire forskellige niveauer, som kan genskabe de rigtige informationer, selvom større eller mindre dele af koden ikke kan læses korrekt: Niveau L kan genskabe 7%, niveau M 15%, niveau Q 25%, og for niveau H 30%.

Denne fejlkorrektion har ført til skabelsen af QR Code-stregkoder med tilsigtede "fejl" i form af små billeder, logoer eller andet inde midt i mønsteret af sorte og hvide kvadrater: For det menneskelige øje "bryder" sådanne billeder helt tydelig stregkodemønstret, men koden kan stadig læses korrekt uden besvær.

Eksterne links