Christian Sarauw (officer): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Fjernede Kategori:Debattører; Tilføjede Kategori:Debattører fra Danmark ved hjælp af Hotcat
Linje 24: Linje 24:
[[Kategori:Personer fra Slesvig by]]
[[Kategori:Personer fra Slesvig by]]
[[Kategori:Debattører fra Danmark]]
[[Kategori:Debattører fra Danmark]]
[[Kategori:Spioner]]
[[Kategori:Spioner fra Danmark]]
[[Kategori:Faglitterære forfattere fra Danmark]]
[[Kategori:Faglitterære forfattere fra Danmark]]
[[Kategori:Faglitterære forfattere fra Tyskland]]
[[Kategori:Faglitterære forfattere fra Tyskland]]

Versionen fra 17. feb. 2012, 01:31

Christian Sarauw
Foto: Hansen & Weller

Christian Frederik Conrad Sarauw (2. juli 1824 i Slesvig - 29. november 1900 i København) var en dansk militærforfatter og -historiker.

Efter at have studeret ved forskellige tyske universiteter, bl.a. ved universitetet i Kiel, trådte han 1848 ind i den slesvig-holstenske hær, ved hvilken han året efter blev premierløjtnant. Efter fredsslutningen blev han ansat i Forbundskontingentet, som kort efter indlemmedes i den danske Hær. Som kompagnichef ved 4. regiment deltog han i krigen 1864, avancerede samme år til kaptajn, men udtrådte 1872 af krigstjenesten. 1871 blev han Ridder af Dannebrog.

Sarauw, der 1857 tog statsvidenskabelig eksamen, var en frugtbar forfatter såvel i militær som i politisk retning; han skrev såvel på dansk som på tysk, men hans afhandlinger var som oftest tendentiøse og havde derfor generelt kun polemisk betydning. Under den fransk-tyske krig 1870-71 var han Berlingske Tidendes militære medarbejder, og hans artikler om denne krig vakte berettiget opmærksomhed. 1878 udgav han en fremstilling på tysk af den russisk-tyrkiske krig, medens han 1881 skildrede Karl XII's felttog.

Ved at knyttes til Bureau des renseignements i Paris kom han 1885 i konflikt med de tyske love, blev under en rejse i Tyskland arresteret og dømt til 12 års tugthusstraf for landsforræderi. 1887 blev han benådet og flyttede tilbage til København, hvor han snart genoptog sin journalistiske virksomhed. Han blev som militær medarbejder fast knyttet til bladet Politiken (under mærket "Colonel"), forfægtede dettes militære anskuelser og udgav talrige skrifter mod Københavns Befæstning.

Litteratur


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.