Maitreya: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer sh:Maitreja
Vagobot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot tilføjer bg:Майтрея
Linje 13: Linje 13:
[[Kategori:Bahai]]
[[Kategori:Bahai]]


[[bg:Майтрея]]
[[bo:རྒྱལ་བ་བྱམས་པ།]]
[[bo:རྒྱལ་བ་བྱམས་པ།]]
[[ca:Maitreya]]
[[ca:Maitreya]]

Versionen fra 27. feb. 2012, 11:12

Den leende buddha

Maitreya eller Maitreya Buddha er navnet den næste fremtidige Buddha ifølge buddhistisk tradition. Han skal være den femte Buddha i en række af tusind Buddhaer som skal komme. Siden alle ting i samsara er forgængelige, vil også læren efter den historiske Sakyamuni Buddha (Siddharta Gautama) til sidst forsvinde og blive glemt af alle. Efter dette er sket vil boddhisattvaen Maitreya blive genfødt på jorden, opdage sandheden på ny, opnå fuld opvågning og blive en Buddha på egen hånd uden læremester. Mens han venter lever Maitreya i Tusita-himlen. Forudsigelsen om Maitreya anerkendes af alle de buddhistiske traditioner, både Theravada og Mahayana.

Den kinesiske munk Budai, den leende munk, regnes af mange for at have været en tidligere inkarnation af Maitreya. De populære billeder og statuer som viser en leende og tyk Buddha er billeder af denne munk som en inkarnation af Maitreya, og ikke af den historiske Sakyamuni Buddha.

Maitreya uden for buddhismen

Bahai-religionen ser på sin grundlægger Bahaullah som opfyldelsen af Maitreya-legenden.

Op igennem historien er mange enkeltpersoner stået frem og hævdet at være Maitreya. Flere nyreligiøse grupper har også adopteret Maitreya-legenden til sine formål. Mest kendt er nok Benjamin Creme som grundlagde den teosofiske bevægelsen Share international. L. Ron Hubbard, grundlæggeren af Scientologi, hævdede også at være Maitreya. Maitreya siges at blive født i den vestlige verden og være en female (altså kvindelig) buddha og farven er rødviolet.

Wikimedia Commons har medier relateret til: