Forskel mellem versioner af "Mahmoud Ahmadinejad"

Spring til navigation Spring til søgning
m
Små rettelser
m (r2.7.1) (Robot ændrer sk:Mahmúd Ahmadínežád)
m (Små rettelser)
|nationalitet = {{flag|Iran|name=Iraner}}
}}
'''Mahmoud Ahmadinejad''' (محمود احمدینژاد), født den. [[28. oktober]] [[1956]], er [[Iran]]s 6. præsident. Han tiltrådte som præsident den [[3. august]], [[2005]]. Hans efternavn staves også '''Ahmadinezhad'''.
 
Ahmadinejad var [[borgmester]] i [[Teheran]] ([[hovedstad]]en i [[Iran]]), fra den [[3. maj]] [[2003]] til den [[28. juni]] [[2005]]. Før sin politiske [[karriere]], var Ahmadinejad [[bygningsingeniør]] og [[professor]] ved [[Iran University of Science and Technology]].
 
Ahmadinejad betragtes generelt som en [[religiøs]] [[konservativ]], med [[Islamisme|islamistiske]] og, efter nogens mening, [[Populisme|populistiske]] holdninger.
 
== Præsidentvalgkampen ==
 
Ahmadinejad blev valgt som [[Iran]]s [[præsident]] den [[24. juni]] [[2005]], efter anden runde af præsidentvalget, hvor han slog den tidligere [[præsident]] [[Akbar Hashemi Rafsanjani]]. Ahmadinejad vandt med 61,69 % af stemmerne. Ved valget deltog 59,6 % af [[Iran]]s ca. 28 millioner stemmeberettigede. Ahmadinejad blev indsat som præsident den [[3. august]] [[2005]].
 
Ahmadinejad førte valgkamp under slogannetsloganet ''”det er muligt, og vi kan gøre det”'' (میشود و میتوانیم). Hans valgkamp var især rettet mod de [[religiøs]]e [[konservativ]]e og de lavere samfundsklasser. Ahmadinejad havde blandt andet lovet, at indtægterne fra [[Iran]]s olierigdomme ville komme de fattige til gode.
 
I valgkampen var Ahmadinejad den eneste, der talte imod at forbedre relationerne til [[USA]].
 
== Kontroverser ==
Ahmadinejad skabte [[international]] forargelse, da han i [[oktober]] [[2005]] blev citeret for at ville [["Fjerne Israel fra landkortet"- kontroversen|”fjerne Israel fra verdenskortet”]]. Det er siden påstået, at udtalelsen skulle hentyde til en fjernelse af Israels regering, og ikke landet som helhed.
 
Den [[8. december]] [[2005]] vakte Ahmadinejad igen opsigt: I et [[Interview (journalistisk genre)|interview]] med den arabisksprogede satellitkanal [[al-Alam]] udtalte han:
''”Nu, når I mener, at [[jøde]]rne blev undertrykt, hvorfor skal de [[Palæstina|palæstinensiske]] [[muslim]]er så betale for det? I undertrykte dem, så giv en del af [[Europa]] til det [[zionisme|zionistiske]] regime, så de kan etablere en regering. Det vil vi støtte…støtte ... Så [[Tyskland]] og [[Østrig]]., Givgiv nu en, to eller tre af jeres provinser til det zionistiske regime, så de kan skabe et land dér, som hele [[Europa]] vil støtte, og problemet vil blive løst ved roden ... Hvorfor insisterer de på at skabe en tumor hos andre magter, så der altid vil være konflikt?’"''
 
Han har endvidere sagt, at [[holocaust]] er opspind,<ref>http://www.reuters.com/article/2009/09/18/us-iran-idUSTRE58H17S20090918</ref>, og at der ikke findes homoseksuelle i Iran.<ref>http://www.foxnews.com/story/0,2933,297823,00.html</ref>
 
== Kilder ==

Navigationsmenu