Mahmoud Ahmadinejad: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Rezabot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot ændrer sk:Mahmúd Ahmadínežád
m Små rettelser
Linje 24: Linje 24:
|nationalitet = {{flag|Iran|name=Iraner}}
|nationalitet = {{flag|Iran|name=Iraner}}
}}
}}
'''Mahmoud Ahmadinejad''' (محمود احمدینژاد), født den. [[28. oktober]] [[1956]], er [[Iran]]s 6. præsident. Han tiltrådte som præsident den [[3. august]], [[2005]]. Hans efternavn staves også '''Ahmadinezhad'''.
'''Mahmoud Ahmadinejad''' (محمود احمدینژاد), født den. [[28. oktober]] [[1956]], er [[Iran]]s 6. præsident. Han tiltrådte som præsident den [[3. august]] [[2005]]. Hans efternavn staves også '''Ahmadinezhad'''.


Ahmadinejad var [[borgmester]] i [[Teheran]] ([[hovedstad]]en i [[Iran]]), fra den [[3. maj]] [[2003]] til den [[28. juni]] [[2005]]. Før sin politiske [[karriere]], var Ahmadinejad [[bygningsingeniør]] og [[professor]] ved [[Iran University of Science and Technology]].
Ahmadinejad var [[borgmester]] i [[Teheran]] ([[hovedstad]]en i [[Iran]]) fra den [[3. maj]] [[2003]] til den [[28. juni]] [[2005]]. Før sin politiske [[karriere]] var Ahmadinejad [[bygningsingeniør]] og [[professor]] ved [[Iran University of Science and Technology]].


Ahmadinejad betragtes generelt som en [[religiøs]] [[konservativ]], med [[Islamisme|islamistiske]] og, efter nogens mening, [[Populisme|populistiske]] holdninger.
Ahmadinejad betragtes generelt som [[religiøs]] [[konservativ]] med [[Islamisme|islamistiske]] og, efter nogens mening, [[Populisme|populistiske]] holdninger.


== Præsidentvalgkampen ==
== Præsidentvalgkampen ==


Ahmadinejad blev valgt som [[Iran]]s [[præsident]] den [[24. juni]] [[2005]], efter anden runde af præsidentvalget, hvor han slog den tidligere [[præsident]] [[Akbar Hashemi Rafsanjani]]. Ahmadinejad vandt med 61,69% af stemmerne. Ved valget deltog 59,6% af [[Iran]]s ca. 28 millioner stemmeberettigede. Ahmadinejad blev indsat som præsident den [[3. august]] [[2005]].
Ahmadinejad blev valgt som [[Iran]]s [[præsident]] den [[24. juni]] [[2005]] efter anden runde af præsidentvalget, hvor han slog den tidligere [[præsident]] [[Akbar Hashemi Rafsanjani]]. Ahmadinejad vandt med 61,69 % af stemmerne. Ved valget deltog 59,6 % af [[Iran]]s ca. 28 millioner stemmeberettigede. Ahmadinejad blev indsat som præsident den [[3. august]] [[2005]].


Ahmadinejad førte valgkamp under slogannet ''”det er muligt, og vi kan gøre det”'' (میشود و میتوانیم). Hans valgkamp var især rettet mod de [[religiøs]]e [[konservativ]]e og de lavere samfundsklasser. Ahmadinejad havde blandt andet lovet, at indtægterne fra [[Iran]]s olierigdomme ville komme de fattige til gode.
Ahmadinejad førte valgkamp under sloganet ''”det er muligt, og vi kan gøre det”'' (میشود و میتوانیم). Hans valgkamp var især rettet mod de [[religiøs]]e [[konservativ]]e og de lavere samfundsklasser. Ahmadinejad havde blandt andet lovet, at indtægterne fra [[Iran]]s olierigdomme ville komme de fattige til gode.


I valgkampen var Ahmadinejad den eneste, der talte imod at forbedre relationerne til [[USA]].
I valgkampen var Ahmadinejad den eneste, der talte imod at forbedre relationerne til [[USA]].


== Kontroverser ==
== Kontroverser ==
Ahmadinejad skabte [[international]] forargelse da han i [[oktober]] [[2005]] blev citeret for at ville [["Fjerne Israel fra landkortet"- kontroversen|”fjerne Israel fra verdenskortet”]]. Det er siden påstået at udtalelsen skulle hentyde til en fjernelse af Israels regering, og ikke landet som helhed.
Ahmadinejad skabte [[international]] forargelse, da han i [[oktober]] [[2005]] blev citeret for at ville [["Fjerne Israel fra landkortet"- kontroversen|”fjerne Israel fra verdenskortet”]]. Det er siden påstået, at udtalelsen skulle hentyde til en fjernelse af Israels regering og ikke landet som helhed.


Den [[8. december]] [[2005]] vakte Ahmadinejad igen opsigt: I et [[Interview (journalistisk genre)|interview]] med den arabisksprogede satellitkanal [[al-Alam]] udtalte han:
Den [[8. december]] [[2005]] vakte Ahmadinejad igen opsigt: I et [[Interview (journalistisk genre)|interview]] med den arabisksprogede satellitkanal [[al-Alam]] udtalte han:
''”Nu, når I mener, at [[jøde]]rne blev undertrykt, hvorfor skal de [[Palæstina|palæstinensiske]] [[muslim]]er så betale for det? I undertrykte dem, så giv en del af [[Europa]] til det [[zionisme|zionistiske]] regime, så de kan etablere en regering. Det vil vi støtte… Så [[Tyskland]] og [[Østrig]]. Giv nu en, to eller tre af jeres provinser til det zionistiske regime, så de kan skabe et land dér, som hele [[Europa]] vil støtte, og problemet vil blive løst ved roden Hvorfor insisterer de på at skabe en tumor hos andre magter, så der altid vil være konflikt?’"''
''”Nu, når I mener, at [[jøde]]rne blev undertrykt, hvorfor skal de [[Palæstina|palæstinensiske]] [[muslim]]er så betale for det? I undertrykte dem, så giv en del af [[Europa]] til det [[zionisme|zionistiske]] regime, så de kan etablere en regering. Det vil vi støtte ... Så [[Tyskland]] og [[Østrig]], giv nu en, to eller tre af jeres provinser til det zionistiske regime, så de kan skabe et land dér, som hele [[Europa]] vil støtte, og problemet vil blive løst ved roden ... Hvorfor insisterer de på at skabe en tumor hos andre magter, så der altid vil være konflikt?’"''


Han har endvidere sagt at [[holocaust]] er opspind,<ref>http://www.reuters.com/article/2009/09/18/us-iran-idUSTRE58H17S20090918</ref> og at der ikke findes homoseksuelle i Iran.<ref>http://www.foxnews.com/story/0,2933,297823,00.html</ref>
Han har endvidere sagt, at [[holocaust]] er opspind,<ref>http://www.reuters.com/article/2009/09/18/us-iran-idUSTRE58H17S20090918</ref>, og at der ikke findes homoseksuelle i Iran.<ref>http://www.foxnews.com/story/0,2933,297823,00.html</ref>


== Kilder ==
== Kilder ==

Versionen fra 29. feb. 2012, 12:42

Spekulativ artikel
Bemærk at denne artikel er præget af spekulationer og bør omskrives, så fakta er understøttet af verificerbare kilder.
Mahmoud Ahmadinejad
محمود احمدی‌نژاد
Ahmadinejad taler på Columbia University den 24. september 2007.
Irans 6. præsident
Nuværende
Overtaget embede
3. august 2005
Vicepræsident Parviz Davoodi
Leder Ali Khamenei
Foregående Mohammad Khatami
Borgermester i Tehran
Embedsperiode
20. juni 2003 – 3. august 2005
Foregående Mohammad Hasan Malekmadani
Efterfulgt af Mohammad Bagher Ghalibaf
Personlige detaljer
Født 28. oktober 1956 (67 år)
Aradan, Iran
Nationalitet Iran Iraner
Politisk parti Abadgaran
Ægtefælle Azam-Sadat Farahi (fra 1981)
Uddannelses­sted Iran University of Science and Technology
Profession Bygningsingeniør
Religion Usuli Twelver Shia Islam
Underskrift
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Mahmoud Ahmadinejad (محمود احمدینژاد), født den. 28. oktober 1956, er Irans 6. præsident. Han tiltrådte som præsident den 3. august 2005. Hans efternavn staves også Ahmadinezhad.

Ahmadinejad var borgmester i Teheran (hovedstaden i Iran) fra den 3. maj 2003 til den 28. juni 2005. Før sin politiske karriere var Ahmadinejad bygningsingeniør og professor ved Iran University of Science and Technology.

Ahmadinejad betragtes generelt som religiøs konservativ med islamistiske og, efter nogens mening, populistiske holdninger.

Præsidentvalgkampen

Ahmadinejad blev valgt som Irans præsident den 24. juni 2005 efter anden runde af præsidentvalget, hvor han slog den tidligere præsident Akbar Hashemi Rafsanjani. Ahmadinejad vandt med 61,69 % af stemmerne. Ved valget deltog 59,6 % af Irans ca. 28 millioner stemmeberettigede. Ahmadinejad blev indsat som præsident den 3. august 2005.

Ahmadinejad førte valgkamp under sloganet ”det er muligt, og vi kan gøre det” (میشود و میتوانیم). Hans valgkamp var især rettet mod de religiøse konservative og de lavere samfundsklasser. Ahmadinejad havde blandt andet lovet, at indtægterne fra Irans olierigdomme ville komme de fattige til gode.

I valgkampen var Ahmadinejad den eneste, der talte imod at forbedre relationerne til USA.

Kontroverser

Ahmadinejad skabte international forargelse, da han i oktober 2005 blev citeret for at ville ”fjerne Israel fra verdenskortet”. Det er siden påstået, at udtalelsen skulle hentyde til en fjernelse af Israels regering og ikke landet som helhed.

Den 8. december 2005 vakte Ahmadinejad igen opsigt: I et interview med den arabisksprogede satellitkanal al-Alam udtalte han: ”Nu, når I mener, at jøderne blev undertrykt, hvorfor skal de palæstinensiske muslimer så betale for det? I undertrykte dem, så giv en del af Europa til det zionistiske regime, så de kan etablere en regering. Det vil vi støtte ... Så Tyskland og Østrig, giv nu en, to eller tre af jeres provinser til det zionistiske regime, så de kan skabe et land dér, som hele Europa vil støtte, og problemet vil blive løst ved roden ... Hvorfor insisterer de på at skabe en tumor hos andre magter, så der altid vil være konflikt?’"

Han har endvidere sagt, at holocaust er opspind,[1], og at der ikke findes homoseksuelle i Iran.[2]

Kilder

  1. ^ http://www.reuters.com/article/2009/09/18/us-iran-idUSTRE58H17S20090918
  2. ^ http://www.foxnews.com/story/0,2933,297823,00.html

Eksterne henvisninger

Skabelon:Link FA Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA