Forskel mellem versioner af "Søvn"

Spring til navigation Spring til søgning
204 bytes fjernet ,  for 8 år siden
m
Gendannelse til seneste version ved EmausBot, fjerner ændringer fra 77.215.192.33 (diskussion | bidrag)
m (Gendannelse til seneste version ved EmausBot, fjerner ændringer fra 77.215.192.33 (diskussion | bidrag))
 
Søvnprocessen er livsnødvendig for alle [[pattedyr]] og [[fugl]]e. Det er stadig uklart, om andre [[dyr]] ([[fisk]], [[Krybdyr|reptiler]] og [[insekt]]er) sover. Søvn er en fase af legemets [[døgnrytme]], som er baseret på en ca. 24 timers cyklus. Behov for søvn er meget individuelt. Nogle [[voksen|voksne]] har brug for 8-9 timers søvn, mens andre kan klare sig med 5-6 timer. [[Børn]] har brug for mere søvn end voksne.
 
En bivirkning der kan forekomme ved mangel på søvn i længere perioder kan være, sløvhed, hovedpine og Crusoffsyndrome(eller Legsoffsyndrome). Sidst nævnte sker dog kun i yderst sjældne tilfælde.
 
Søvnen deles op i forskellige faser, som afløser hinanden: døs, let søvn, slow-wave søvn (dyb søvn) og deltasøvn (dybeste del). Hvis man sover 8 timer i døgnet, består søvnen typisk af 2 timers dyb søvn, 2 timers [[Rapid Eye Movement|REM]] søvn og 4 timers let søvn. Perioderne afløser hinanden i faser på ca. 1½ times varighed. I REM faserne er der voldsom aktivitet i [[hjerne]]n, og der [[drøm]]mes mere end i andre faser.
94.994

redigeringer

Navigationsmenu