Matthæus: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
tilføjet fødsel og dødsdag i FD
Jeg har adskildt omtalen af Matthæus fra NT fra omtalen af forfatteren til Matthæusevengeliet.
Linje 2: Linje 2:
[[Fil:Saint Matthew2.jpg|thumb|Matthæus i Ebbo-Evangeliet fra det 9. århundrede]]
[[Fil:Saint Matthew2.jpg|thumb|Matthæus i Ebbo-Evangeliet fra det 9. århundrede]]


'''Matthæus''' (''fra græsk Matthaios'') levede i det [[1. århundrede]], og er ifølge de kirkelige overleveringer identisk med den Matthæus, der bl.a. omtales i [[Apostlenes Gerninger]], og af [[Papias]], der var biskop i [[Hierapolis]] i [[Lilleasien]] i det [[2. århundrede]], tillægges forfatterskabet til [[Matthæusevangeliet]] med ordene ''"Matthæus sammenstillede ordene på hebraisk, og enhver oversatte dem, som han kunne det"''
'''Matthæus''' (''fra græsk Matthaios'') levede i det [[1. århundrede]]. Matthæus, der var tolder, omtales i [[Det Nye Testamente]] kun i forbindelse med [[apostel]]listerne i de fire evangelier og [[Apostlenes Gerninger]], samt i Matthæusevangeliets kapitel 9, hvor det ganske kort fortælles, at han sad ved toldboden, da [[Jesus]] kom forbi, og sagde ''"Følg mig!"'', hvilket Matthæus gjorde.

Matthæus, der var tolder, omtales i [[Det Nye Testamente]] kun i forbindelse med [[apostel]]listerne i de fire evangelier og Apostlenes Gerninger, samt i Matthæusevangeliets kapitel 9, hvor det ganske kort fortælles, at han sad ved toldboden, da [[Jesus]] kom forbi, og sagde ''"Følg mig!"'', hvilket Matthæus gjorde.


I de parallelle beretninger i de andre evangelier omtales denne person dog ikke som Matthæus men som Levi.
I de parallelle beretninger i de andre evangelier omtales denne person dog ikke som Matthæus men som Levi.


[[Papias]], der var biskop i [[Hierapolis]] i [[Lilleasien]] i det [[2. århundrede]], tillagde forfatterskabet til [[Matthæusevangeliet]] til Matthæus med ordene ''"Matthæus sammenstillede ordene på hebraisk, og enhver oversatte dem, som han kunne det"''
Det anses som usandsynligt, at Matthæus skulle være forfatteren til Matthæusevangeliet. I lighed med de øvrige evangelier er det et anonymt evangelium. Matthæusevangeliet bærer desuden tydeligt præg af at have haft bl.a. [[Markusevangeliet]] som forlæg, og man kan næppe forestille sig, at en apostel og øjenvidne til Jesus skulle basere sit evangelium på senere andenhåndskilder.

Det anses som usandsynligt, at det nye testamentes Matthæus skulle være forfatteren til Matthæusevangeliet. I lighed med de øvrige evangelier er det et anonymt evangelium. Matthæusevangeliet bærer desuden tydeligt præg af at have haft bl.a. [[Markusevangeliet]] som forlæg, og man kan næppe forestille sig, at en apostel og øjenvidne til Jesus skulle basere sit evangelium på senere andenhåndskilder.


Matthæus' [[evangelistsymboler|evangelistsymbol]] er et bevinget menneske.
Matthæus' [[evangelistsymboler|evangelistsymbol]] er et bevinget menneske.

Versionen fra 4. mar. 2012, 14:00

Matthæus kan også anvendes som drengenavn, se Mathias.
Matthæus i Ebbo-Evangeliet fra det 9. århundrede

Matthæus (fra græsk Matthaios) levede i det 1. århundrede. Matthæus, der var tolder, omtales i Det Nye Testamente kun i forbindelse med apostellisterne i de fire evangelier og Apostlenes Gerninger, samt i Matthæusevangeliets kapitel 9, hvor det ganske kort fortælles, at han sad ved toldboden, da Jesus kom forbi, og sagde "Følg mig!", hvilket Matthæus gjorde.

I de parallelle beretninger i de andre evangelier omtales denne person dog ikke som Matthæus men som Levi.

Papias, der var biskop i Hierapolis i Lilleasien i det 2. århundrede, tillagde forfatterskabet til Matthæusevangeliet til Matthæus med ordene "Matthæus sammenstillede ordene på hebraisk, og enhver oversatte dem, som han kunne det"

Det anses som usandsynligt, at det nye testamentes Matthæus skulle være forfatteren til Matthæusevangeliet. I lighed med de øvrige evangelier er det et anonymt evangelium. Matthæusevangeliet bærer desuden tydeligt præg af at have haft bl.a. Markusevangeliet som forlæg, og man kan næppe forestille sig, at en apostel og øjenvidne til Jesus skulle basere sit evangelium på senere andenhåndskilder.

Matthæus' evangelistsymbol er et bevinget menneske.

Se også

Kildehenvisning

Wikimedia Commons har medier relateret til:
  • Politikens Bibelleksikon, 1992
  • Gads Danske Bibelleksikon, 1982
  • Det Nye Testamente, 1992
  • Det nye testamente og de første kristne årtier, Bent Noack, 1994