Forskel mellem versioner af "Matthæus"

Spring til navigation Spring til søgning
86 bytes fjernet ,  for 9 år siden
Jeg har adskildt omtalen af Matthæus fra NT fra omtalen af forfatteren til Matthæusevengeliet.
(tilføjet fødsel og dødsdag i FD)
(Jeg har adskildt omtalen af Matthæus fra NT fra omtalen af forfatteren til Matthæusevengeliet.)
[[Fil:Saint Matthew2.jpg|thumb|Matthæus i Ebbo-Evangeliet fra det 9. århundrede]]
 
'''Matthæus''' (''fra græsk Matthaios'') levede i det [[1. århundrede]], og er ifølge de kirkelige overleveringer identisk med den. Matthæus, der bl.a.var tolder, omtales i [[ApostlenesDet GerningerNye Testamente]], ogkun afi forbindelse med [[Papiasapostel]],listerne deri varde biskopfire ievangelier og [[HierapolisApostlenes Gerninger]], i [[Lilleasien]]samt i detMatthæusevangeliets [[2.kapitel århundrede]]9, tillæggeshvor forfatterskabetdet tilganske [[Matthæusevangeliet]]kort medfortælles, ordeneat ''"Matthæushan sammenstilledesad ordeneved på hebraisktoldboden, ogda enhver[[Jesus]] oversattekom demforbi, somog hansagde kunne''"Følg detmig!"'', hvilket Matthæus gjorde.
 
Matthæus, der var tolder, omtales i [[Det Nye Testamente]] kun i forbindelse med [[apostel]]listerne i de fire evangelier og Apostlenes Gerninger, samt i Matthæusevangeliets kapitel 9, hvor det ganske kort fortælles, at han sad ved toldboden, da [[Jesus]] kom forbi, og sagde ''"Følg mig!"'', hvilket Matthæus gjorde.
 
I de parallelle beretninger i de andre evangelier omtales denne person dog ikke som Matthæus men som Levi.
 
[[Papias]], der var biskop i [[Hierapolis]] i [[Lilleasien]] i det [[2. århundrede]], tillagde forfatterskabet til [[Matthæusevangeliet]] til Matthæus med ordene ''"Matthæus sammenstillede ordene på hebraisk, og enhver oversatte dem, som han kunne det"''
Det anses som usandsynligt, at Matthæus skulle være forfatteren til Matthæusevangeliet. I lighed med de øvrige evangelier er det et anonymt evangelium. Matthæusevangeliet bærer desuden tydeligt præg af at have haft bl.a. [[Markusevangeliet]] som forlæg, og man kan næppe forestille sig, at en apostel og øjenvidne til Jesus skulle basere sit evangelium på senere andenhåndskilder.
 
Det anses som usandsynligt, at det nye testamentes Matthæus skulle være forfatteren til Matthæusevangeliet. I lighed med de øvrige evangelier er det et anonymt evangelium. Matthæusevangeliet bærer desuden tydeligt præg af at have haft bl.a. [[Markusevangeliet]] som forlæg, og man kan næppe forestille sig, at en apostel og øjenvidne til Jesus skulle basere sit evangelium på senere andenhåndskilder.
 
Matthæus' [[evangelistsymboler|evangelistsymbol]] er et bevinget menneske.

Navigationsmenu