Siderisk tid: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
HRoestBot (diskussion | bidrag)
Linje 16: Linje 16:
[[ast:Periodu orbital]]
[[ast:Periodu orbital]]
[[bg:Орбитален период]]
[[bg:Орбитален период]]
[[bn:কক্ষীয় পর্যায়কাল]]
[[bn:নাক্ষত্রিক পর্যায়]]
[[bs:Orbitalni period]]
[[bs:Orbitalni period]]
[[ca:Període orbital]]
[[ca:Període orbital]]

Versionen fra 11. mar. 2012, 11:03

Ved sideriske omløbstid forstås den tid, det tager at rotere en omgang i forhold til verdensrummet. Vor normale tidsregning, eksempelvis et døgn, gælder i relation til solen. Da jorden imidlertid når at dreje knap 1° i sin bane omkring solen i løbet af et døgn, skal den dreje knap 361° mellem hver gang at solen står højest på himlen et givent sted på jorden. Det kalder vi et døgn. Det sideriske omløb på 360° er således lidt kortere, cirka 23 timer og 56 minutter.

Tiden for jordens omløb omkring solen, som vi kalder et år, er på ~365,2422 døgn og ligger til grund for vores kalender med indbygget skudår m.m. Det er imidlertidig heller ikke den rette tid i forhold til stjernerne. Den sideriske omløbstid er her ~365,25636 døgn. Dette skyldes, at de øvrige planeter trækker i jorden og således forårsager, at jordens elliptiske bane omkring solen langsomt roterer. Tidspunktet for forårsjævndøgn bevæger sig af samme grund baglæns i stjernetegnene. For tiden sker det i Fiskene. Om knap 500 år vil det ske i Vandmandens tegn.

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.