Gustaf Trolle: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
328 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
Kategori:Svenskere; + 8 kategorier ved hjælp af Hotcat
m (Bot: Fjerner sorteringsnøgle som allerede findes i FD)
(−Kategori:Svenskere; + 8 kategorier ved hjælp af Hotcat)
'''Gustav Eriksson [[Trolle]]''', (september [[ærkebiskop1488]]. Han er formentlig fødtsommeren [[14881535]], død [[1535Gottorp Slot]]. Han) var sønen afsvensk [[Erikærkebiskop]] Arvidssonog Trolledansk [[biskop]].
 
Han var søn af [[Erik Trolle|Erik Arvidsson Trolle]]. Efter et par års studier i [[Köln]] og [[Rom]] udnævntes Trolle [[1513]] til [[domprovst]] i [[Linköping]], og et år senere til ærkebiskop. Præcis som sine forgængere begyndte han at arbejde for en unionsvenlig politik, og bakkede op om [[rigsråd]]et. Allerede i [[1515]] kom han i konflikt med [[rigsforstander]]en [[Sten Sture (den yngre)]]. Trods forsoningsforsøg lod Sten Sture i efteråret [[1516]] Trolles borg [[Almarestäket]] belejre, og efter at han havde indtaget den [[1517]] blev Trolle taget til fange og afsat. Borgen Stäket blev efter en rigsdagsbeslutning nedrevet; Dokumentet herom blev senere anvendt som bevismateriale ved [[Det Stockholmske Blodbad]].
 
Da senere Sten Sture var død, og [[Danmark]]s konge [[Christian 2.]] havde indtaget Sverige i efteråret [[1520]], lod denne Trolle genindtræde som ærkebiskop. Efter kong Christians [[kroning]] i [[Stockholm]] afsluttedes festlighederne med Det Stockholmske Blodbad, hvor Gustav Trolle kom til at spille en omstridt rolle, bl.a. anvendte kongen Trolles krav på skadeserstatning til at brændemærke Trolles modstandere som [[kætter]]e og henrettede dem. Allerede [[1521]] blev Trolle imidlertid tvunget til at flygte til [[Danmark]] efter et antal oprør i [[Småland]] og [[Dalarna]]. Han blev i Danmark og fortsatte sin støtte til Christian. [[1534]] blev han biskop i [[Odense]], men skadedes dødeligt det følgende år i [[slaget ved Øksnebjerg]] på [[Fyn]].
 
{{biskopstub}}
== Se også ==
* [[Slægten Trolle]]
 
{{FD|1488|1535|Trolle, Gustav}}
 
[[Kategori:Svenskere]]
[[Kategori:Slægten Trolle|Gustav]]
[[Kategori:Personer i Dansk Biografisk Leksikon]]
[[Kategori:Faldne danske militærfolk]]
[[Kategori:Førreformatoriske katolske biskopper fra Danmark]]
[[Kategori:Lensmænd]]
[[Kategori:Ærkebiskopper]]
[[Kategori:Biskopper fra Sverige]]
[[Kategori:Danskere i 1500-tallet]]
[[Kategori:Svenskere i 1500-tallet]]
 
[[de:Gustav Trolle]]
111.163

redigeringer

Navigationsmenu