Forskel mellem versioner af "Skotland"

Spring til navigation Spring til søgning
21 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
→‎Underafdelinger: Sprogret, Perth og andre ændringer
m (r2.6.4) (Robot tilføjer ilo:Eskósia)
(→‎Underafdelinger: Sprogret, Perth og andre ændringer)
 
== Underafdelinger ==
[[Fil:ScotlandLabelled.png|thumb|Kort over Skotland med de 32 rådsområderkommuner.]]
I [[1996]] blev Skotland inddelt i [[Skotlands kommuner|32 rådsområder for lokalstyringkommuner]] ('council areas'). Disse er fælles myndigheder for alle lokale tjenester som uddannelse, sociale tjenester, miljø og vejvæsen. Nogle af de større rådkommuner er også inddelt i områdekomiteer.lokalråd, Samfundsrådhvilket er uformelle organisationer, som repræsenterer bestemte områder indenfor et rådsområde. Dronningen udpeger en embedsperson, ''[[Statholder|Lord Lieutenant]]'', som repræsenterer hende i de toogtredive tilsvarende områder i Skotland.
 
Dronningen udpeger såkaldte ''[[Lord Lieutenant]]s'', som repræsenterer hende i de 35 'lieutenancy areas', der ikke er sammenfaldende med kommunegrænserne.
For at kunne administrere retsvæsenet er Skotland inddelt i seks [[sheriffdom]]er. I det skotske parlament er der 129 medlemmer af sheriffdomene som repræsenterer 73 individuelle og 8 regionale parlamentsmedlemmer (med 7 medlemmer pr. region). I Storbritanniens parlament er der 59 skotske parlamentsmedlemmer.
 
For at kunne administrere retsvæsenet er Skotland inddelt i seks [[retskreds]]e.
Bystatussen på niveauet ''city'' i Storbritannien er bestemt af det kongelige [[charter]]. For øjeblikket er der seks byer med denne status i Skotland:
 
I det skotske parlament er der 129 medlemmer (73 valgt gennem flertalsvalg i enkeltmandskredse og 56 valgt på regionale lister). I Storbritanniens parlament er der 59 skotske parlamentsmedlemmer.
 
Bystatussen på niveauet ''city'' i Storbritannien er bestemt af det kongelige [[charter]]. For øjeblikket er der sekssyv byer med denne status i Skotland, idet Perth netop har fået tildelt denne status:
 
* [[Aberdeen]]
* [[Glasgow]]
* [[Inverness]]
* [[Perth]]
* [[Stirling]]
 
Status som kongelig [[burgh|købstad]] ('burgh') er tildelt ved kongeligt dekret og bliver afholdt 66 steder. Dundee er den eneste by, som også har status som kongelig burghkøbstad. Aberdeen, Edinburgh, Glasgow, Inverness og Stirling har alle mistet denne æresposition.
 
== Geografi ==
3.298

redigeringer

Navigationsmenu