Prato: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.6.5) (Robot tilføjer eu:Prato
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer he:פראטו
Linje 39: Linje 39:
[[fr:Prato]]
[[fr:Prato]]
[[gl:Prato, Italia]]
[[gl:Prato, Italia]]
[[he:פראטו]]
[[hr:Prato]]
[[hr:Prato]]
[[ia:Prato]]
[[ia:Prato]]

Versionen fra 20. mar. 2012, 17:48

Denne artikel omhandler byen Prato. For provinsen af samme navn, se Prato (provins)
Domkirken i Prato.

Prato er en by i Toscana, Italien, beliggende ved foden af Appenninerne, ca. 20 km. nordvest for Firenze. Den er med sine 185.603 indbyggere (2006) den næststørste by i Toscana, kun overgået af Firenze. Byen har siden 1992 været hovedstad i provinsen Prato.

Arkæologiske udgravninger har vist, at der har levet mennesker i det bjergrige område siden ældste stenalder. Prato er blandt andet kendt for sin domkirke fra 900-tallet med inventar og detaljer udarbejdet af bl.a. Michelozzo di Bartolommeo, Donatello og Andrea della Robbia. Fra 1000-tallet var byen en fri bykommune, og i middelalderen var den en betydelig handelsby. I 1350 erobrede Firenze byen og beholdt den i sit herredømme indtil Italiens samling i 1860. Spanske tropper hærgede byen i 1512 under stridighederne om Medicierne.

Historisk har byen været et af de vigtigste områder for landets tekstilindustri. Det har siden 1950'erne bevirket at byen har tiltrukket et betydeligt antal indvandrere, først fra det sydlige Italien, senere også fra andre lande. I 1980'erne kom mange kinsere til byen. Mange af indvandrerne har været illegale. I takt med at en stor del af tekstilindustrien har flyttet produktionen til udlandet har byen oplevet større sociale problemer.

Kendte indbyggere

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:
Italiensk geografiSpire
Denne artikel om italiensk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi