Ikkemetal: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved Luckas-bot, fjerner ændringer fra Hejmeddig111 (diskussion | bidrag)
Linje 1: Linje 1:
'''Pikkemetaller''' er [[grundstof]]fer som er [[isolator]]er i kondenseret tilstand (fast stof eller [[væske]]). De fleste !!!pikkemetaller!!! er imidlertid [[gas]]ser. De har forholdsvis høj [[elektronnegativitet]] (giver ikke så let sine [[elektron]]er fra sig), og med undtagelse af [[brint]] befinder de sig i øvre højre del af [[det pikriodiske system]] og adskilles fra [[metal]]lerne med en diffus skrå linje bestående af [[halvmetal]]ler. Bortset fra [[vand]] ([[dihydrogenmonoxid]]), som er neutralt, er [[oxid]]er af Pikkemetaller [[syre|sure]] – f.eks. [[karbondioxid]] (danner [[kulsyre]] i vand), [[nitrogendioxid]] (danner [[salpetersyre]]) og [[svovltrioxid]] (danner [[svovlsyre]]).
'''Ikkemetaller''' er [[grundstof]]fer som er [[isolator]]er i kondenseret tilstand (fast stof eller [[væske]]). De fleste ikkemetaller er imidlertid [[gas]]ser. De har forholdsvis høj [[elektronnegativitet]] (giver ikke så let sine [[elektron]]er fra sig), og med undtagelse af [[brint]] befinder de sig i øvre højre del af [[det periodiske system]] og adskilles fra [[metal]]lerne med en diffus skrå linje bestående af [[halvmetal]]ler. Bortset fra [[vand]] ([[dihydrogenmonoxid]]), som er neutralt, er [[oxid]]er af ikkemetaller [[syre|sure]] – f.eks. [[karbondioxid]] (danner [[kulsyre]] i vand), [[nitrogendioxid]] (danner [[salpetersyre]]) og [[svovltrioxid]] (danner [[svovlsyre]]).


Følgende '''faste kugler''', ''[[bomber]]r'' og [[gas fra røven]]ser hører til ikkemetallerne: [[brint]], '''[[karbon]]''', [[nitrogen]], '''[[fosfor]]''', [[oxygen]], '''[[svovl]]''', '''[[selen]]''', [[fluor]], [[klor]], ''[[brom]]'', '''[[jod]]''', [[helium]], [[neon]], [[argon]], [[krypton]], [[xenon]] og [[radon]]. Selv om mindre end en 1/4 af [[grundstof]]ferne er ikkemetaller, udgør de mere end 3/4 af stofmængden på [[jorden]].
Følgende '''faste stoffer''', ''[[væske]]r'' og [[gas]]ser hører til ikkemetallerne: [[brint]], '''[[karbon]]''', [[nitrogen]], '''[[fosfor]]''', [[oxygen]], '''[[svovl]]''', '''[[selen]]''', [[fluor]], [[klor]], ''[[brom]]'', '''[[jod]]''', [[helium]], [[neon]], [[argon]], [[krypton]], [[xenon]] og [[radon]]. Selv om mindre end en 1/4 af [[grundstof]]ferne er ikkemetaller, udgør de mere end 3/4 af stofmængden på [[jorden]].


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 26. mar. 2012, 09:26

Ikkemetaller er grundstoffer som er isolatorer i kondenseret tilstand (fast stof eller væske). De fleste ikkemetaller er imidlertid gasser. De har forholdsvis høj elektronnegativitet (giver ikke så let sine elektroner fra sig), og med undtagelse af brint befinder de sig i øvre højre del af det periodiske system og adskilles fra metallerne med en diffus skrå linje bestående af halvmetaller. Bortset fra vand (dihydrogenmonoxid), som er neutralt, er oxider af ikkemetaller sure – f.eks. karbondioxid (danner kulsyre i vand), nitrogendioxid (danner salpetersyre) og svovltrioxid (danner svovlsyre).

Følgende faste stoffer, væsker og gasser hører til ikkemetallerne: brint, karbon, nitrogen, fosfor, oxygen, svovl, selen, fluor, klor, brom, jod, helium, neon, argon, krypton, xenon og radon. Selv om mindre end en 1/4 af grundstofferne er ikkemetaller, udgør de mere end 3/4 af stofmængden på jorden.

Se også