Køleskab: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 38: Linje 38:
== Køleskabet vil ikke starte ==
== Køleskabet vil ikke starte ==
ØV, Kan du ikke starte køleskabet. Jeg ved hvordan det gøres, men holder det for mig selv.
ØV, Kan du ikke starte køleskabet. Jeg ved hvordan det gøres, men holder det for mig selv.
Jeg har tidligere lagt informationer ud på internettet.
Jeg har tidligere lagt informationer ud på internettet, men det er slettet.
== Kilder/referencer ==
== Kilder/referencer ==

Versionen fra 27. mar. 2012, 16:39

Et åbent køleskab

Et køleskab er et apparat, som benyttes til at holde ting kolde. I dag har de fleste boliger i Danmark (og resten af den civiliserede verden), et køleskab for opbevaring af mad og drikke, og det står oftest i køkkenet.

For opbevaring af mad benyttes normalt en temperatur omkring 3-5 grader C.[1]

Køleskabet blev opfundet i 1876 af den tyske ingeniør Carl von Linde.

Køleskabet benytter en varmepumpe for at køle indersiden af skabet. Det almindeligste i Europa er, at køleskabet sluttes til en almindelig stikkontakt med 230V elektrisk spænding.

Et køleskab har indbygget lys, der tænder når døren åbnes.

Der er flere hylder, hvor varene kan lægges/stilles på, og ved de fleste køleskabe er det muligt at regulere afstanden mellem hylderne. I døren er der også hylder eller bokse ("multibokse"), og disse har høj kant, for at undgå, at varerne falder ned, når døren åbnes, og nogle har mulighed for at indstille afstanden mellem hylderne, og hvor brede hylderne skal være, således at de kan tilpasses mælkekartoner og flasker.

Nederst i køleskabe er der ofte plastikskuffer beregnet til grøntsager, "grøntsagsskuffer". Dyrere køleskabe kan have et display udenpå døren, hvor køleskabes temperatur vises, eventuelt med mulighed for at regulere temperaturen elektronisk.

Et køleskab kan være bygget sammen med et svaleskab eller et fryseskab: et såkaldt køle/svaleskab eller køle/fryseskab. Disse to elementer placeres normalt over/under hinanden, i sjældnere tilfælde ved siden af hinanden.

I visse mindre køleskabe er fryseren blot et lille ekstra rum inde i selve køleskabet, hvilket var meget almindeligt i de tidligere modeller. De største køle/fryseskabe, "Amerikanere", har fryseskabet ved siden af køleskabet, og kan have indbygget ismaskine, som betjenes forfra uden at åbne døren.

Køleskabe laves også til 12 og 24 volt til brug i biler (lastvogne) og campingvogne. Nogle endda beregnet til at køle ved brug af campinggas.

De fleste køleskabe solgt i Danmark i dag er, som de fleste hårde hvide-varer, 58-60cm brede, for at passe i et standardmodul køkkenskab, og nogle af modellerne kan monteres med dørplade, der passer til resten af skabene.

En variation af køleskabe er køleskab specielt beregnet til at opbevare vinflasker.

Køleskabe i Danmark er energimærket. Energimærkning er afhængig af køleskabets rumfang. Man kan ikke altid stole på energimærkningen: Nogle køleskabe (køle/fryseskabe), der er mærket med energiklasse A, kan i uafhængige test måles til energiklasse B.[2]

Producenter

Der er mange firmaer, der fabrikerer køleskabe, for eksempel det danske selskab Gram, der har hovedsæde i Vojens og ejes af Amica Wronki, tidligere producerede også Atlas både køleskabe og frysere.

Køleskabet vil ikke starte

ØV, Kan du ikke starte køleskabet. Jeg ved hvordan det gøres, men holder det for mig selv. Jeg har tidligere lagt informationer ud på internettet, men det er slettet.

== Kilder/referencer ==
  1. ^ "Gode råd om køleskabe, Go' Energi".
  2. ^ Karen Lumholt, "Cool nok", Tænk, 30 september 2002.

Se også

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: