Castrum Danorum: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer ja:トームペア城
Idioma-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot tilføjer lt:Tompėjos pilis
Linje 21: Linje 21:
[[it:Castello di Toompea]]
[[it:Castello di Toompea]]
[[ja:トームペア城]]
[[ja:トームペア城]]
[[lt:Tompėjos pilis]]
[[nn:Castrum Danorum]]
[[nn:Castrum Danorum]]
[[no:Castrum Danorum]]
[[no:Castrum Danorum]]

Versionen fra 4. apr. 2012, 13:30

Castrum Danorum (2005)

Castrum Danorum (Estisk: nuværende navn Toompea loss; tidligere sandsynligvis benævntTaani linn, "Danske borg") er en borg på kalkstensbakken Toompea i den centrale del af Tallinn, Estlands hovedstad. I perioden hvor Estland var dansk var det navnet på hele byen.

Historie

Den første befæstning på stedet, bygget af træ, menes at være bygget på højen i enten det 10. eller 11. århundrede af indbyggerne i det gamle estiske område Revalia, og omtales i visse finske kilder som Kesoniemi. Det udgjorde sandsynligvis et af de første beboede områder af det der skulle blive til Tallinn.

I 1219 blev borgen overtaget af danske korsfarere, anført af Valdemar Sejr. Ifølge legenden faldt det første Dannebrog fra himlen under slaget ved Lyndanisse, og synet af flaget inspirerede de danske tropper til sejr.

Danskerne overtog byen og borgen, og sidstnævnte blev derefter omtalt som Castrum Danorum (Danskernes borg). En teori siger at navnet blev overført til det oldestiske sprog som Taani(n) linna, og senere forkortet til byens moderne navn Tallinn.

Borgen, der har gennemgået mange ombygninger, er stadig et centralt punkt i Tallinn, og med Pikk Hermann-tårnet øverst dominerer det slotshøjen Toompea. Borgen huser i dag det estiske parlament.