Sumqayit: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.2+) (Robot ændrer ja:スムガイト
m r2.7.1) (Robot tilføjer ar:سومقاييت
Linje 19: Linje 19:
[[Kategori:Byer i Aserbajdsjan]]
[[Kategori:Byer i Aserbajdsjan]]


[[ar:سومقاييت]]
[[az:Sumqayıt]]
[[az:Sumqayıt]]
[[be:Горад Сумгаіт]]
[[be:Горад Сумгаіт]]

Versionen fra 6. apr. 2012, 10:34

Kort over Aserbajdsjan. Sumqayit er markeret med rødt

Sumqayit (Сумгайыт, Sumqayıt på aserbajdsjansk, tidligere russisk navn Сумгаит, Sumgait) er den tredje største by i Aserbajdsjan, ved Det Kaspiske Hav, 30 km nordvest for hovedstaden Baku. Byens har en befolkning på 357.900 indbyggere (2007).

Historie

Den tidligste kendte bosættelse ved Sumgayit er fra 1580, men udviklingen som by skete først i 1920'erne da den var en del af Sovjetunionen. I 1935 blev det bestemt at udvikle sværindustri på Apsheron-næsset, og Sumgayit blev udvalgt som center i kraft af sin beliggenhed nær Baku og nær eksisterende jernbane.

Et varmekraftværk blev bygget i perioden 1938-1941 for at forsyne Bakus voksende olieindustri med elektricitet. Flere industrivirksomheder fulgte. I 1949 fik Sumqayit officiel bystatus. Efter at Aserbajdsjan blev et selvstændigt land, er industrien gået i forfald.

Forurening

Industrien gjorde området stærkt forurenet, og Sumqayit blev i 2006 udpeget som et af verdens ti mest forurenede steder af Blacksmith Institute. Instituttet rapporterede, at industriområdet er forurenet med organiske miljøgifte og tungmetaller. Tilfælde af kræft forekommer 51% hyppigere end i det nationale gennemsnit. Genetiske mutationer og fødselsdefekter er almindeligt forekommende.[1]

Nomineringen blev gentaget i 2007 og gengivet i tidsskrifterne Time magazine[2] og af Scientific American.

Eksterne henvisninger

  1. ^ World's Worst Polluted Places — ved the Blacksmith Institute
  2. ^ Sumgayit, Azerbaijan - The World's Most Polluted Places TIME, 12. september 2007