Tjernobyl: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer bs:Černobil
Minsbot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot ændrer hr:Čornobylj
Linje 56: Linje 56:
[[fr:Tchernobyl]]
[[fr:Tchernobyl]]
[[he:צ'רנוביל]]
[[he:צ'רנוביל]]
[[hr:Černobil]]
[[hr:Čornobylj]]
[[hu:Csernobil]]
[[hu:Csernobil]]
[[id:Chernobyl]]
[[id:Chernobyl]]

Versionen fra 7. apr. 2012, 12:21

51°16′N 30°13′Ø / 51.267°N 30.217°Ø / 51.267; 30.217

Billede taget fra rumstationen MIR af området omkring Tjernobyl

Tjernobyl (Russisk Чернобыль, Ukrainsk Чорнобиль) var en by i det nordlige Ukraine tæt på grænsen til Hviderusland og byen Pripjat.

Tjernobyl betyder malurt.

Tjernobylulykken

Uddybende Uddybende artikel: Tjernobylulykken

Natten til den 26. april 1986 skete en stor kernekraftulykke i Tjernobyl, idet atomreaktor nr. 4 på Tjernobyl-værket nedsmeltede (kernen løb ud af kontrol). Ulykken skete på et tidspunkt, hvor Ukraine endnu var en del af Sovjetunionen. Lige efter ulykken meddelte man ikke, at der var sket noget. Der blev dog målt en så kraftig stigning af radioaktivitet i både Danmark og Sverige, at russerne måtte erkende, at der var sket en ulykke. Det blev meldt, at der kun var 2 døde, men det viste sig senere, at der var hele 32 omkomne. I alt skønnes 56 at være omkommet som direkte følge af ulykken, men derudover ramtes flere tusinde børn mere end normalt af skjoldbruskkirtelkræft. Disse overlevede dog stort set alle. En dags tid efter ulykken påbegyndte man rømningen af et område på 30 km i radius omkring Tjernobyl-værket, fordi radioaktiviteten var for stor. 20 år efter kæmpes der stadig mod eftervirkningerne af katastrofen.

I dag er 30-kilometerzonen omkring kraftværket stadig erklæret for ubeboelig og livsfarlig, men et fåtal ukrainere bor der dog stadig. Der er ingen fare ved at opholde sig inden for zonen en enkelt dag, men ved udgangen vil man typisk blive tjekket med en geigertæller. Man bør kontrollere, hvor man opholder sig. På åbne steder er der ingen fare, men nærmer man sig enkelte steder, kan man blive udsat for livsfarlig stråling. Man bør f.eks. ikke bade i områdets floder.

I byen ved Tjernobyl var der en masse træer, der efter sigende skulle have lyst rødt eller glødet så meget, at man kunne se det om natten.

Kernen er i dag indkapslet i beton, og flere mennesker arbejder der dagligt (i sikkerhedstøj) for at begrænse skaderne og forstærke betonkapslen.

Tjernobyl var en by med omkring 14.000 indbyggere, og i dag er det en spøgelsesby. Alt er efterladt. Tøj, børne-legesager, biler osv.

Eksterne kilder/henvisninger


Ukraines geografiSpire
Denne artikel om Ukraines geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi