Forskel mellem versioner af "Tegnsprog"

Spring til navigation Spring til søgning
17 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
m
retter dobbelt omdrigering Volapük → Volapük (sprog)
(Sproget hedder volapük, ordet volapyk betyder vrøvl.)
m (retter dobbelt omdrigering Volapük → Volapük (sprog))
I modsætning til det talte sprog, som udtrykkes ved hjælp af lyd, udtrykkes tegnsprog visuelt: med bevægelser, gestus og mimik.
 
Tegnsprog er et selvstændigt sprog; det har sin egen [[Tegnsprog grammatik|grammatik]], som er forskellig fra den danske. Tegnsprog er ikke internationalt i modsætning til [[Esperanto]] og [[Volapük (sprog)|Volapük]]. Tegnsprog er ikke et "opfundet" [[kunstsprog]], men et sprog, som er udviklet gennem årtusinder over hele verden. Platon beskriver fx tegnsprog i det antikke Grækenland. Der findes omtrent lige så mange forskellige tegnsprog i verden, som der findes talesprog, men ikke alle lande har lovpligtig undervisning af døve, og der findes derfor mange lande, hvor det lokale tegnsprog kan variere meget fra region til region, og hvor der ikke findes et "rigsmål".
 
[[Mundhåndsystem]] er et mundaflæsningsstøttesystem opfundet i Danmark af [[Georg Forchhammer]], forstander ved [[Nyborgskolen]] i starten af 1900-tallet. I det angiver højre hånds fingres bevægelser konsonanterne i det talte sprog, og det bruges som støtte ved mundaflæsning. Der findes i dag kun ganske få døve i Danmark, som kommunikerer ved hjælp af mundhåndsystem.
3.412

redigeringer

Navigationsmenu