Psykolog: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
m Fjerner version 5950668 af 86.52.27.171 (diskussion).. cand.pæd.psych giver også ret til psykologtitlen. Læs teksten 'nedlagte psykoluddannelser' længere nede i artiklen.
Linje 1: Linje 1:
En '''psykolog''' beskæftiger sig med [[psykologi]] og har traditionelt været forstået som en person, der beskæftiger sig med menneskets sjæle- og åndsliv.
En '''psykolog''' beskæftiger sig med [[psykologi]] og har traditionelt været forstået som en person, der beskæftiger sig med menneskets sjæle- og åndsliv.


Fra 1994 har titlen "psykolog" været en [[beskyttet titel]] og forbeholdt personer med en uddannelse som '''cand.psych.''', eller den nu nedlagte uddannelse ''[[magisterkonferens|mag.art.]] i psykologi''<ref>[http://www.psykolognaevnet.dk/love-og-regler/titelbeskyttelse/ Psykolognævnet (Socialministeriet)]</ref>. Også sammensatte ord, hvori ordet "psykolog" indgår (f.eks. børnepsykolog, neuropsykolog), er omfattet af titelbeskyttelsen.
Fra 1994 har titlen "psykolog" været en [[beskyttet titel]] og forbeholdt personer med en uddannelse som '''cand.psych.''', eller de nu nedlagte uddannelser: ''[[cand.pæd.|cand.pæd.psych.]]'' og ''[[magisterkonferens|mag.art.]] i psykologi''<ref>[http://www.psykolognaevnet.dk/love-og-regler/titelbeskyttelse/ Psykolognævnet (Socialministeriet) Psykolognævnet (Socialministeriet)]</ref>. Også sammensatte ord, hvori ordet "psykolog" indgår (f.eks. børnepsykolog, neuropsykolog), er omfattet af titelbeskyttelsen.


== Uddannelse ==
== Uddannelse ==

Versionen fra 24. apr. 2012, 23:20

En psykolog beskæftiger sig med psykologi og har traditionelt været forstået som en person, der beskæftiger sig med menneskets sjæle- og åndsliv.

Fra 1994 har titlen "psykolog" været en beskyttet titel og forbeholdt personer med en uddannelse som cand.psych., eller de nu nedlagte uddannelser: cand.pæd.psych. og mag.art. i psykologi[1]. Også sammensatte ord, hvori ordet "psykolog" indgår (f.eks. børnepsykolog, neuropsykolog), er omfattet af titelbeskyttelsen.

Uddannelse

Cand.psych.-uddannelsen

Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Ålborg Universitet og Syddansk Universitet kan man få tildelt cand.psych.-titlen efter 5 års uddannelse (3 års bacheloruddannelse samt 2 års kandidatuddannelse). På Roskilde Universitet kan man studere psykologi i kombination med andre fag, hvilket dog ikke giver ret til titlen cand.psych. (undervisningens omfang svarer ikke til et fuldtids psykologstudium). Cand.psych.-uddannelsen er overvejende en teoretisk uddannelse. Der sker ingen formel specialisering i løbet af uddannelse - det er en "generalistuddannelse", som omfatter alle psykologiens grunddiscipliner (udviklingspsykologi, personlighedspsykologi, socialpsykologi m.v. - se psykologi for en oversigt), en række anvendte fag (klinisk psykologi, pædagogisk psykologi, etc.) og hjælpe- eller metodefag (forskningsmetode, statistik, psykiatri, humanbiologi, m.v.).

Nedlagte psykologuddannelser: cand.pæd.psych. og mag.art. i psykologi

De to nedlagte uddannelser Cand.pæd.psych. og mag.art (magisterkonferens) i psykologi sidestilles med cand.psych.-uddannelsen og giver ligeledes ret til titlen psykolog. En række ældre psykologer har således disse uddannelser. Cand.pæd.psych.-uddannelsen ophørte i 2004 og kunne tages ved Danmarks Lærerhøjskole (nu Danmarks Pædagogiske Universitet, DPU). DPU har efterfølgende oprettet en cand.pæd.pæd.psych.-uddannelse, som adskiller sig fra den gamle cand.pæd.psych, og ikke sidestilles med cand.psych. Magisterkonferens er en 6-årig universitetsuddannelse, svarerende til en mellemting ml. en kandidat- og en ph.d.-grad, som ikke længere tilbydes på danske universiteter.

Autorisation og overenskomst med sygesikringen

Efter kandidateksamen i psykologi kan psykologen følge en 2-årig, praksisrettet videreuddannelse frem til autorisation[2] - som svarer til lægeuddannelsens gamle turnus-ordning. Psykologen indgår i praktisk psykologarbejde, under supervision af en autoriseret kollega, f.eks. som 'føl' i en psykologpraksis. Autorisation har fortrinsvis relevans for psykologer, der beskæftiger sig med behandlingsarbejde, og er mindre udbredt hos psykologer med anden type af psykologarbejde. For psykologer, der arbejder i privat praksis, giver autorisation adgang til at få overenskomst med sygesikringen, hvilket indebærer at sygesikringen yder tilskud til behandling hos den pågældende psykolog, efter en henvisning fra praktiserende læge. Sygesikringen har et begrænset antal overenskomster, som bl.a. fordeles efter geografisk lokalitet, og mange autoriserede psykologer har ikke denne overenskomst (el. er ikke interesseret i at få det, da de ikke har egen praksis).
Det er Psykolognævnet under Socialministeriet, som tildeler autorisation og fører register over autoriserede psykologer i Danmark. Psykolognævnet fungerer også som klageinstans og kan fratage autorisationen, hvis psykologen ikke overholder etiske og behandlingsmæssige standarder. Psykologer med autorisation har ret til titlen cand.psych. aut. (eller aut. psykolog).

Specialpsykolog

Efter autorisation kan psykologer tage et 5-årigt forløb, der fører frem til specialpsykolog-titlen[3], som svarer til den amerikanske PsyD-titel (og som i lægeligt regi svarer til speciallæge-titlen). En specialpsykolog har i alt gennemført 12 års uddannelse.

Beskæftigelse og arbejdsområder

Ledighedsprocenten for psykologer i Danmark er relativ lav, i september 2009 lå den på 3,0%[4].

Psykologer har meget variede jobmuligheder, f.eks.:

Se også

Eksterne links

Referencer


JobSpire
Denne artikel om et job eller en stillingsbetegnelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.