Statsoverhoved: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer io:Chefo di stato
m Commonwealth, kollektivt statsoverhoved
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Tarja Halonen 2003.jpg|thumb|[[Tarja Halonen]], [[Finland]]s præsident og statschef.]]
[[Fil:Tarja Halonen 2003.jpg|thumb|[[Tarja Halonen]], [[Finland]]s præsident og statschef.]]
Et '''statsoverhoved''' er den øverste, formelle leder af en nation. Et statsoverhoved kan have mange forskellige funktioner og være forskelligt betitlet afhængig af [[styreform]]en i sit land. I en [[republik]] (fx [[Frankrig]] eller [[USA]]) vil statsoverhovedet ofte være en [[præsident]], der er folkevalgt for en given [[embedsperiode]].
Et '''statsoverhoved''' er den øverste, formelle leder af en nation. Et statsoverhoved kan have mange forskellige funktioner og være forskelligt betitlet afhængig af [[styreform]]en i landet. I en [[republik]] (fx [[Frankrig]] eller [[USA]]) vil statsoverhovedet ofte være en [[præsident]], der er folkevalgt for en given [[embedsperiode]].


En anden form for statsoverhoved er en [[monark]], der enten kan være valgt eller have arvet sin position. I [[Danmark]], der er et arveligt, [[konstitutionelt monarki]], er [[Margrethe 2.|Dronning Margrethe]] statsoverhoved.
En anden form for statsoverhoved er en [[monark]], der som regel har arvet sin position, men også kan være valgt til embedet ([[valgkongedømme]]). I [[Danmark]], der er et arveligt [[konstitutionelt monarki]], er [[Margrethe 2.|Dronning Margrethe]] statsoverhoved.


Et statsoverhoved besidder ikke nødvendigvis formelle magtbeføjelser, men har ofte en ceremoniel eller kulturelt betinget funktion. Statsoverhovedet ikke nødvendigvis [[regeringsleder]] eller udstyret med andre politiske opgaver.
Et statsoverhoved besidder ikke nødvendigvis formelle magtbeføjelser, men har ofte en ceremoniel eller kulturelt betinget funktion. Statsoverhovedet er ikke nødvendigvis [[regeringsleder]] eller udstyret med andre politiske opgaver.

== Udenlandsk statsoverhoved ==
Overhovedet for en suveræn stat kan godt residere i et andet land, som det f.eks. er tilfældet for flertallet af landene i det britiske [[Commonwealth]], hvor dronning [[Elisabeth 2. af Storbritannien]] er statsoverhoved for bl.a. [[Australien]] og [[Canada]]. Eller Island i perioden 1918-44, hvor den danske konge var statsoverhoved. I disse tilfælde varetages mange af statsoverhovedets funktioner i praksis af en lokal repræsentant, der i Commonwealth-landene har titel af [[guvernør]] eller [[generalguvernør]].

Republikken [[Andorra]] er specie ved at have to udenlandske statsoverhoveder, idet både den franske præsident og biskoppen af [[Urgel]] deler funktionen.

== Kollektivt organ som statsoverhoved ==
Embedet som statsoverhoved kan også varetages af et kollektivt organ, som f.eks. en [[militærjunta]].


{{wiktionary|statsoverhoved}}
{{wiktionary|statsoverhoved}}

Versionen fra 16. maj 2012, 13:48

Tarja Halonen, Finlands præsident og statschef.

Et statsoverhoved er den øverste, formelle leder af en nation. Et statsoverhoved kan have mange forskellige funktioner og være forskelligt betitlet afhængig af styreformen i landet. I en republik (fx Frankrig eller USA) vil statsoverhovedet ofte være en præsident, der er folkevalgt for en given embedsperiode.

En anden form for statsoverhoved er en monark, der som regel har arvet sin position, men også kan være valgt til embedet (valgkongedømme). I Danmark, der er et arveligt konstitutionelt monarki, er Dronning Margrethe statsoverhoved.

Et statsoverhoved besidder ikke nødvendigvis formelle magtbeføjelser, men har ofte en ceremoniel eller kulturelt betinget funktion. Statsoverhovedet er ikke nødvendigvis regeringsleder eller udstyret med andre politiske opgaver.

Udenlandsk statsoverhoved

Overhovedet for en suveræn stat kan godt residere i et andet land, som det f.eks. er tilfældet for flertallet af landene i det britiske Commonwealth, hvor dronning Elisabeth 2. af Storbritannien er statsoverhoved for bl.a. Australien og Canada. Eller Island i perioden 1918-44, hvor den danske konge var statsoverhoved. I disse tilfælde varetages mange af statsoverhovedets funktioner i praksis af en lokal repræsentant, der i Commonwealth-landene har titel af guvernør eller generalguvernør.

Republikken Andorra er specie ved at have to udenlandske statsoverhoveder, idet både den franske præsident og biskoppen af Urgel deler funktionen.

Kollektivt organ som statsoverhoved

Embedet som statsoverhoved kan også varetages af et kollektivt organ, som f.eks. en militærjunta.

Se Wiktionarys definition på ordet:

Skabelon:Link GA