Skamstøtten (Jens Galschiøt): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m WPCleaner (v1.13) Linieskift i et ekstern link (Fixed using WP:WPCW)
No edit summary
Linje 84: Linje 84:
[[lg:Pillar of shame( Empagi yo Buswavu)]]
[[lg:Pillar of shame( Empagi yo Buswavu)]]
[[pl:Pillar of shame]]
[[pl:Pillar of shame]]
[[pt:Pillar of shame]]
[[zh:國殤之柱]]
[[zh:國殤之柱]]

Versionen fra 8. jun. 2012, 22:03

Skamstøtten i Hong Kong i orange bemaling

Skamstøtten er en serie af skulpturer af den danske kunstner Jens Galschiøt. Hver skulptur er en 8-meter høj, bronze, kobber eller beton statue – tre af skulpturerne er blevet opstillet permanent, Hong Kong 1997, Mexico 1999 og Brasilien2001.

Kunstneren planlægger at opstille i alt 10 skulpturer

Symbolik

Ifølge Galschiøt, skal skulpturen fungere som en husker i historien og fortælle om en skamfuld begivenhed som aldrig må gentage sig. Den består at snesevis af menneskekroppe vredet op i en obelisk agtig form. Fragmenter af organiske rødder, krybdyr er flettet sammen med menneskekroppene og symboliserer nedbrydning, devaluering og mangel på respekt for den enkelte. Den sorte farve symboliserer sorg og tab. Skulpturen, repræsenterer ofrene, og udtrykker deres smerte og fortvivlelse. Den bliver brugt som et mindesmærke over de begivenheder den er opstillet for at huske.

Skamstøtten i Hong Kong

Skamstøtten i Haking Wong Podium på University of Hong Kong.

Skamstøtten i Hong Kong er fremstillet i skulpturbeton. Den blev først opstillet i Victoria Park i juni 1997 for at markere otteårsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijin 1989. Statuen forestiller 50 revet og sammensnoede mennesker og symbolisere dem, der døde da den Kinesiske regering slog slået hårdt ned på studenterne, der havde besat den himmelske freds plads. På bunden af statuen, er fragmenter fra historie og billeder af massakren graveret på bronzeplader. Og på andre plader er indgraveret både på engelsk og kinesisk, "The Tiananmen Massacre", "4 juni, 1989" og "De gamle kan ikke dræbe den unge for evigt."

Skamstøtten blev første gang opstillet d. 4 juni 1997 i Victoria Park, i forbindelse med højtideligholdelsen af otte årsdagen for massakren. Over 50.000 kinesere deltog i begivenheden. I forbindelse med højtideligheden gik studenterne på senen og tilbød at Skamstøtten kunne opstiles på University af Hongkong. De havde imidlertid ikke aftalt dette med universiteters ledelse og der opstår voldsomme kampe. Efter et timelangt slagsmål med politiet og kontroverser med universitetets ledelse lykkedes det , kl 03:00 om natten de studerende at flytte den 2-ton tunge statue ind i podiet af Haking Wong Building ved University of Hong Kong. Skamstøtten blev opstillet permanent på denne plads efter en turne rundt på universiteterne.

I løbet af de følgende måneder blev søjle udstillet på følgende universiteter:

  • kinesiske University of Hong Kong fra 28 September 1997
  • Lingnan College fra 2 November 1997
  • Hong Kong Baptist University fra 29 November 1997
  • Hong Kong University of Science and Technology fra januar 23, 1998
  • Hong Kong Polytechnic University fra 1. marts 1998
  • City University of Hong Kong fra den 29. marts 1998.

Den 31. maj 1998, på den niende årsdag for massakren på Den Himmelske Freds Plads blev skulpturen midlertidigt flyttet tilbage til Victoria Park, hvor den kinesiske demokratibevægelse etablere en æresvagt omkring den. Tidligt om morgenen blev skulpturen angrebet af en kinesisk kunstner, der kastede to spande af rød maling på skulpturen, for at symbolisere, at "blod af mennesker er også mit blod." Den maling kastene kunstner har malet flere skulptere røde i asien.[1]

Den 24. og 25. september 1998 afholdt The Hong Kong University Students 'Union (HKUSU) en generel afstemning om forslaget om at Skamstøtten skulle forblive permanent opstillet på University of Hong Kong.. De studerendes forslag blev gennemført, da 1629 ud af 2190 stemte for at støtte, [2] og skulpturen blev flyttet ind i Haking Wong Podium igen den 3. december 1998. Den blev igen udstillet på 10-årsdageni 1999 for massakren, ved mindehøjtideligheden i Victoria Park, hvor der blev holdt æresvagt omkring skulpturen på Victoria Park. [3] Uden Universitet myndighedernes godkendelse, blev skamstøtten, efter mindehøjtideligheden igen flyttet tilbage til Haking Wong podiet[4], hvor den siden har været udstillet som en tavs hyldest til studenterne der blev dræbt i Peking d 4 juni 1989.

Den 30. april 2008 blev Skamstøtten malet orange som led i projektet The Color Orange, der var igangsat, uden OL2008, for at øge bevidstheden om krænkelserne af menneskerettigheder i Kina. I den forbindelse blev billedhuggeren Jens Galschiøt nægtet adgang til Hong Kong, som han elles var inviteret til for at hjælpe med at male skulpturen. Men "the Hong Kong Alliance" malede derefter selv skulpturen.

Skamstøtten i Mexico

Den anden Skamstøtte blev opstilet i 1999 i Mexico i samarbejde med CNI (Sammenslutningen af alle oprindelige folk i MX). Den blev rejst midlertidig foran præsident paladset på Mexico city vigtigste plads Zucaloen midt under en 1. maj demonstration med 500.000 deltagere. Skamstøtten blev stående 4 dage hvor den de knejsede foran parlamentet var en anklage imod regeringen for undertrykkelsen af de indfødte folk. Skamstøtte blev derefter flyttet (2000 km) og fandt sin endelige permanente plads, ved indgangen til landsbyen Acteal i Chiapas hvor 45 ubevæbnede indfødte mennesker blev slagtet af en paramilitær gruppe den 22. december '97. Opstilling af skulpturen opstillet i samarbejde med den lokale ofre og blev overværet af tusindvis af indianere. Efter opstillingen blev kunstneren Jens Galschiøt arresteret af militæret og udvist af Mexico, på trods af underskrift indsamlinger imod udvisningen i Mexico city.

Skulpturen fungere som et mindesmærke over Acteal massakren og der bliver afholdt en stor højtidelig på årsdagen d 22 december hvor der lægges blomster omkrig den store skulptur.

Den 22. december 2003 blev der på 6. årsdagen for massakren opsat bronze plader også på det lokale sprog tzotzil. Pladerne var doneret af en dansk NGO til indbyggerne i Acteal. Der var elles tekst plader på skamstøtten med de var på spansk og engelsk - sprog, som mange oprindelige folk ikke forstår. Så opsætningen af tzotzil pladerne var også en måde at møde de oprindelige folks stigende sproglige selvbevidsthed.

Skamstøtten i Brasilien

Den 17. april 2000 blev den tredje Skamstøtten rejst foran Brasiliens parlamentet, på de tre magter magters plads i den brasilianske hovedstad Brasilia. Skulpturen var midlertidig opstillet til minde om de 19 jordløse bønder, der blev dræbt af militæret politiet i den nordlige stat Pará den 17. april 1996. Skulpturen opstillingen var kommet i stand i samarbejde med MST (de jordløse bønder bevægelse) og parlamentsmedlemmer fra oppositionen blok. I to dage var den en åbenlys anklage mod de »tre magter '(regering, parlament og højesteret), som var ansvarlige for uretfærdighed og straffrihed i landet. Den omstridte Skamstøtten blev opstillet på trods af stor modstand fra højre fløjen og dele af regeringen. Den brasilianske justitsminister udtalte f.eks at: "Denne skulptur vil aldrig blive sat op foran det brasilianske parlament."

Den 1. maj Skamstøtten, opstillet til i Belém, hovedstaden i den nordlige stat Pará, hvor Eldorado-massakren havde fundet sted i forbindelse med en jord besættelse. Skulpturen blev opstillet få dage efter der havde været voldsomme slagsmål mellem demonstranter mod straffrihed og politiet. ”På trods af modstand fra eliten, holder vi til vores løfte om at opstille denne Skamstøtte som et symbol imod undertrykkelse, straffrihed og vold, der fer med til at fratage folket deres rettigheder” udtalte, borgmester Edmilson Rodrigues ved indvielsen.

Andre Skamstøtter

Andre Skamstøtte er blevet rejst på følgende steder:

Ostiense Air Terminal, Rom, Italien, 1996, under FAO-topmødet, Galschiøt præsenterede skamstøtte projektet og lavede en midlertidig opstilling, der satte fokus på sulten, på grund af den ulige fordeling af verdens ressourcer.[5]

En bunke på over 16.000 sko, er hvert par, der repræsenterer et offer af 1995 Srebrenica-massakren placeret foran Brandenburger Tor i Berlin, søndag jul 11, 2010. Skoene blev indsamlet til at gøre "Skamstøtten" af den tyske aktivist Phillip Ruch monument til Srebrenica.[6]

Se også

Opstillinger

Eksterne henvisninger

Referencer

  1. ^ Chu, Prisca & Luk, Mandy (5 June 1999). Kunstner `personal touch' to Pillar, The Standard
  2. ^ Lam Wan Rhonda (17 May 1999). "Students to erect Pillar of Shame permanently", The Standard
  3. ^ Wong, Samantha (3 Juni 1999). "Skamstøtten uden et hjem" South China Morning Post
  4. ^ Staff reporter and agencies (6 Juni 1999) "Campus war of words over pillar", The Standard
  5. ^ skamstøtten i Mexico, 1999. Aidoh.dk. modtaget d. 2010-11-16.
  6. ^ voanews.com (2010-07-11)