FN's havretskonvention: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
use SVG version of the image
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
m Robot fjerner cs:Mořské právo (strongly connected to da:Havret)
Linje 15: Linje 15:
[[Kategori:Etableret i 1982]]
[[Kategori:Etableret i 1982]]


[[cs:Mořské právo]]
[[de:Seerechtsübereinkommen]]
[[de:Seerechtsübereinkommen]]
[[en:United Nations Convention on the Law of the Sea]]
[[en:United Nations Convention on the Law of the Sea]]

Versionen fra 25. jun. 2012, 15:49

De mørkegrønne lande har ratificeret havretskonventionen, mens de lysegrønne har underskrevet den og endnu ikke ratificeret den.

FN's havretskonvention (engelsk: The United Nations Convention on the Law of the Sea; UNCLOS) er en international havretlig konvention, der definerer nationers rettigheder og ansvarsområder i forhold til deres anvendelse af verdenshavene. Konventionen udstikker en række retnignslinjer for søfart, miljø og administrationen af havets naturresurser. Konventionen blev indgået i 1982 og erstattede fire traktater fra 1958. Den trådte i kraft i 16. november 1994 og er til dato ratificeret af 158 lande inklusive EU. Danmark ratificerede Havretskonventionen 16. november 2004.

Havretskonventionen giver kyststaten fuld jurisdiktion over det ydre og indre territorialfarvand op til 12 sømil fra kystlinjen. Samtidig har kyststaten ret til at etablere en eksklusiv økonomisk zone op til 200 sømil ud i havet. I dette område har staten ret til at efterforske og udnytte havets ressourcer, ligesom staten kan håndhæve miljøjurisdiktion i området. Uden for disse zoner er åbent hav, som ikke er underlagt nogen stat, men som er åbent for alle til sejlads, fiskeri og overflyvning.

FN's afdeling for havspørgsmål og havret, United Nations Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea, administrerer konventionen. Disputter mellem staterne kan indbringes for Den Internationale Havretsdomstol.

Eksterne henvisninger

Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: