Forskel mellem versioner af "Arier"

Spring til navigation Spring til søgning
252 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
Fjerner version 6182439 af Pixi Uno (diskussion) Læs diskussionssiden. I øvrigt er der underbygget med ikke bare 1 kilde, men 2.
m (Fjerner version 6182423 af Rusty Nail (diskussion))
(Fjerner version 6182439 af Pixi Uno (diskussion) Læs diskussionssiden. I øvrigt er der underbygget med ikke bare 1 kilde, men 2.)
Fra det 19. århundrede fremkom ideen at disse folk dannede en biologisk bestembar gruppe, og herfra hentede den nazistiske race-ideologi blandt andet også sit materiale.
 
== NazisternesTyskernes udgave ==
En af de mest indflydesrige tyske idealister om den ariske race var [[Johann Gottlieb Fichte]]. Ifølge hans opfattelse var europæere efterkommere af indo-iranske bosættere og folk fra oltidens Indien og Persien. Tilhængerne af denne teori baserer deres påstand på ligheden af europæiske ord og deres betydning for dem af indo-iranske sprog og modsætningen af ariere som er høje og noble i modsætning til den parasitiske [[semit]]iske kultur. <ref>[[Cyprian Blamires]] [[World Fascism: A Historical Encyclopedia]]</ref> Nationalsocialisterne der fik magten i 1933 efterfulgte denne ideologi og benyttede den til at besætte og indføre denne ideologi i næsten hele Europa og i sidste ende til [[Holocaust]].<ref name="hitler1925">[[Adolf Hitler|Hitler, Adolf]] ''[[Mein Kampf]]'' 1925</ref>
Den ''ariske'' race var efter [[nazisme|nazistisk]] opfattelse en "ren" race af høje, blonde, stærke urmennesker med blå øjne, en nazistisk idealtype som nazisterne ville have fremavlet efter [[anden verdenskrig]] til at befolke [[Rusland]] og [[Østeuropa]], efter at den oprindelige befolkning var fjernet. [[Ironi]]sk nok var [[sigøjner]]folket, som nazisterne forsøgte at udrydde, gennem sit ophav og sprog, der i udgangspunktet er en nord-indisk dialekt, langt mere "ariske" end sine bødler. <ref>{{harvtxt|Wikander|2009|p=113}}</ref>
 
== Se også ==
239

redigeringer

Navigationsmenu