Nicolas Sarkozy: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
Xqbot (diskussion | bidrag)
m r2.7.3) (Robot tilføjer kw:Nicolas Sarkozy
Linje 94: Linje 94:
[[koi:Николя Саркози]]
[[koi:Николя Саркози]]
[[ku:Nicolas Sarkozy]]
[[ku:Nicolas Sarkozy]]
[[kw:Nicolas Sarkozy]]
[[la:Nicolaus Sarkozy]]
[[la:Nicolaus Sarkozy]]
[[lad:Nicolas Sarkozy]]
[[lad:Nicolas Sarkozy]]

Versionen fra 4. jul. 2012, 20:06

Sarkozy, 2010.
Resultatet af præsidentvalget 2007. Ségolène Royal vandt de lyserøde valgkredse, Sárközy de blå.

Nicolas Sarkozy født Nicolas Paul Stéphane Sárközy de Nagy-Bócsa 28. januar 1955 i Paris' 17. arrondissement var Frankrigs 23. præsident, valgt for Union pour un Mouvement Populaire. Han var den sjette præsident i Den Femte Republik. I anden valgrunde 6. maj 2007 slog han med 53% af stemmerne Parti Socialistes kandidat Ségolène Royal. Han blev indsat som Jacques Chiracs efterfølger den 17. maj 2007. Han blev ikke genvalgt i 2012.

Nicolas Sarkozy er også kendt under kælenavnet "Sarko", der dog aldrig bruges offentligt, men ofte i aviser og tidsskrifter som satirebladet Le Canard Enchaîné.

Sarkozy opnåede med sin stærke karisma og sine klare udmeldinger stor tilslutning i den franske befolkning og særligt i sit eget parti UMP, hvor han efter en urafstemning blev valgt som formand med overvældende flertal i 2005.

Flere politiske modstandere har karakteriseret hans hårde linje mod kriminalitet og udlændinge som populistiske og "amerikanske". I oktober og november 2007 udbrød der en række gadeoptøjer i Paris og siden i en række andre franske storbyer med bilafbrændinger og sociale aktioner (strejker). [1] Sarkozy har som indenrigsminister stået for en hård linje mod gadeoptøjer. Sarkozy reagerede også denne gang hårdt og kaldte aktivisterne for "rakkerpak".

Sarkozy var indenrigsminister i Dominique de Villepins regering. Som indenrigsminister har han blandt andet ansvaret for politiet samt samarbejdet mellem det nationale og lokale niveau i det franske regeringsapparat. Han har tidligere været medlem af den franske nationalforsamling, (Assemblée Nationale). Denne post afgav han til fordel for ministerposten. Han har tidligere været minister, bl.a. finansminister.

På trods af at Sarkozy er formand for det parti, som præsident Jacques Chirac er medlem af, er der udbredt enighed om, at de to toppolitikere ikke arbejder godt sammen. Chirac forsøgte flere gange at hindre Sarkozy i at opstille som præsidentkandidat i 2007, og Chirac anbefalede heller ikke Sarkozy som UMP-formand. Flere analytikere har peget på, at udnævnelsen til indenrigsminister - der i Frankrig anses for at være lidt af en uriaspost - netop var et forsøg fra Chiracs side på at knække Sarkozy.

Med 31 % af stemmerne ved første valgrunde af præsidentvalget 22. april 2007 sikrede han sig adgang til anden runde 6. maj, hvor hans modkandidat var socialisten Ségolène Royal, som fik 26 % af stemmerne i første runde. [2] Ved det endelige valg vandt Sarkozy med 53,3 % af stemmerne. [3]

Han er gift med sangerinde og tidligere model Carla Bruni.

Fodnoter


Efterfulgte
Jacques Chirac
1995-2007
Frankrigs præsidenter
Efterfulgt af
François Hollande
2012-


Eksterne henvisninger


PolitikerSpire
Denne politikerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi

Skabelon:Link FA