Skånelandene: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
ZéroBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer pt:Skåneland
m Fjernet link til hjemmeside, der tilsyneladende ikke eksisterer længere
Linje 35: Linje 35:
== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==
{{Commonscat|Skåne}}
{{Commonscat|Skåne}}
* [http://www.oresundstid.dk/dansk/oresundstid/1600/side12-tekst.htm "Forsvenskningen af Skåne"], ''Øresundstid'', historie resource for skolen med støtte fra EUs InterregIIIA-program, Frederiksborg Amt og Undervisningsministeriet i Danmark.
* [http://www.ts.skane.se/o.o.i.s/662 Terra Scaniae], en resource for skolen med støtte fra Region Skånes kulturforvaltning og Stiftelsen Framtidens Kultur, etableret af den svenske regering.
* [http://www.ts.skane.se/o.o.i.s/662 Terra Scaniae], en resource for skolen med støtte fra Region Skånes kulturforvaltning og Stiftelsen Framtidens Kultur, etableret af den svenske regering.
* [http://www.scania.org Stiftelsen Skånsk Framtid]
* [http://www.scania.org Stiftelsen Skånsk Framtid]

Versionen fra 5. jul. 2012, 13:58

Skåneland

Skåne Halland Blekinge

Sverige og en del af Danmark, med den historiske region Skåneland markeret med brunt, bestående af de nuværende svenske provinser Skåne, Halland og Blekinge samt den danske ø Bornholm.

Skånelands flag er registreret hos Skandinavisk Vapenrulla som et kulturelt symbol for regionen og brugt officielt af Skåne lens landsting siden 1999. Skånelands flag fejres hvert år den tredje søndag i juli.

Skånelandene eller Skåneland er en fælles betegnelse for de tre landsdele (landskap) Skåne, Halland og Blekinge samt Bornholm (se kort), der tidligere var danske, men tilfaldt Sverige ved Roskildefreden i 1658. Betegnelsen bygger på det latinske Terra Scaniae ("Skånes land") fra middelalderen. Det er imidlertid omstridt om der er historisk belæg for at betragte de tre landsdele som en fælles region før 1659. Navnet Skåneland er tidligt blevet brugt som et andet ord for Skåne, men først fra slutningen af 1800-tallet som en fælles betegnelse for de tre tidligere østdanske landsdele.

Geografi

Skånelandenes grænse mod Sverige fastsattes i 1000-tallet ved hjælp af fem sten langs Hallands grænse, en langs Skånes og en langs Blekinges. Disse sten står der stadig i dag.

I den tidlige middelalder gik Danmark helt til Vestfold langs hele Kattegatskysten. Senere gik Norge (Bohuslen) til Elven (nu Göta älv), som dannede grænse mellem Danmark og Norge. Efter slaget ved Svold ca. år 1000 afstod Danmark et lille landområde ved elvens munding til Sverige, det såkaldte Elvrige, hvor siden Göteborg er vokset op.

Heraldisk myte

Kulturhistorikeren Jonny Ambrius anser det for sandsynligt, at de tre blå løver i det danske rigsvåben repræsenter Skåneland, Sjælland og Jylland. Der er dog intet bevis for denne heraldiske myte.

Historie

Skåne nævnes i de ældste skriftlige kilder som en del af Danmark. Skånske Lov, der gjaldt i hele Skånelands-området, er den ældste af landskabslovene i Danmark og blev nedskrevet i 1200-tallet.

Området blev i flere hundrede år hjemsted for den blodige rivalisering mellem Sverige og Danmark. I tiden fra 1276 og til 1710 blev området invaderet 39 gange. Skåningestrofen fortæller om hvor hårdføre folk er i Skåne.

Ved freden i Roskilde blev det fastlagt, at områderne ikke måtte forsvenskes, men skulle bevare deres danske love og levevis. Tilsagnet blev gentaget i senere fredstraktater i København, Fontainebleau og Lund.

Identitet

Skånelandsbevægelsen er en strømning som arbejder for at fremme den skånske eller skånsk-danske historie, identitet og/eller det regionale selvstyre. Der findes flere foreninger som arbejde for dette. En organisation fra Skåneland blev på basis af områdets specifikke baggrund i 1993 optaget som medlem i UNPO, der er en verdensorganisation for nationale og etniske mindretal, og i FUEN (Federal Union of European Nationalities) som har rådgivende status ved Europarådet.

Se også

Eksterne henvisninger

Skabelon:Link GA