Xerotisk: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Kategori:Haveanlæg
forbedret græsk etymologi, sproglige rettelser
Linje 1: Linje 1:
'''Xerotisk''' kommer fra det [[Græsk (sprog)|græsk]]e ord ''[[xeros]],'' der betyder "[[tør]]". Ordet betyder altså "udtørrende" eller "udtørret".
'''Xerotisk''' (fra [[Græsk (sprog)|oldgræsk]] ξηρός, ''tør'') betyder "udtørrende" eller "udtørret".


I de [[subtropisk]]e og [[tropisk]]e dele af verden, hvor vandmangel er det største trussel mod plantevækst, har man en særlig [[have]]type, som kaldes ''xerotisk have'', dvs. tørkepræget have. Det er anlæg, som bevidst er skabt sådan, at [[kunstvanding]] ikke bliver nødvendig. Det opnår man ved at udnytte [[skygge]], [[dug (vand)|dug]]dannelse og et udvalg af særligt tørketålende planter, f.eks. [[sukkulenter]], [[kaktus]]arter osv.
I de [[subtropisk]]e og [[tropisk]]e dele af verden, hvor vandmangel er den største trussel mod plantevækst, har man en særlig [[have]]type, den ''xerotiske have'', dvs. en tørkepræget have. Det er anlæg, som er skabt sådan, at [[kunstvanding]] ikke er nødvendig. Det opnår man ved at udnytte [[skygge]], [[dug (vand)|dug]]dannelse og et udvalg af særligt tørketålende planter, f.eks. [[sukkulenter]] og [[kaktus]]arter.


[[Kategori:Haveanlæg]]
[[Kategori:Haveanlæg]]

Versionen fra 16. apr. 2006, 00:58

Xerotisk (fra oldgræsk ξηρός, tør) betyder "udtørrende" eller "udtørret".

I de subtropiske og tropiske dele af verden, hvor vandmangel er den største trussel mod plantevækst, har man en særlig havetype, den xerotiske have, dvs. en tørkepræget have. Det er anlæg, som er skabt sådan, at kunstvanding ikke er nødvendig. Det opnår man ved at udnytte skygge, dugdannelse og et udvalg af særligt tørketålende planter, f.eks. sukkulenter og kaktusarter.