Fauske: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
TXiKiBoT (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: vi:Fauske
ZéroBot (diskussion | bidrag)
m Robot tilføjer la:Fauske
Linje 56: Linje 56:
[[fr:Fauske]]
[[fr:Fauske]]
[[it:Fauske]]
[[it:Fauske]]
[[la:Fauske]]
[[nds:Kommun Fauske]]
[[nds:Kommun Fauske]]
[[nl:Fauske (gemeente)]]
[[nl:Fauske (gemeente)]]

Versionen fra 16. jul. 2012, 05:42

67°15′32″N 015°23′29″Ø / 67.25889°N 15.39139°Ø / 67.25889; 15.39139

Fauske
Våben Kort
Fauskes kommunevåben Fauskes beliggenhed
Fakta om Fauske
Kommunenummer: 1841
Fylke: Nordland
Kommunesæde: Fauske
Areal: 1.208 km²
Indbyggere: 9.465 (2007)
Politik
Borgmester: Kjell I. Eilertsen
Sprog: Bokmål
Websted: www.Fauske.kommune.no
Fauske på Commons

Fauske (samisk Fuossko) er en kommune og en by i Nordland fylke i Norge. Administrasjonssenteret med samme navn har bystatus. Fauske ligger inderst i landskapet Salten og grænser til Bodø kommune i vest, til Saltdal kommune og Skjerstadfjorden i syd, til Sørfold kommune i nord og til Sverige i øst.

Natur

Fauske er præget af fjord og fjeld. Kommunen ligger på nord- og østsiden af Skjerstadfjorden, som går ind i landet ved Saltstraumen syd for Bodø og ender i Saltdalsfjorden i Saltdal. Langs fjorden er terrennet præget af lave åse og skov. I vest går dalstrøgene Jordbrudalen og Fauskeeidet fra fjorden og nordover. I den østlige del af kommunen går Sulitjelma-dalen fra fjorden og østover mod Sverige. Dalene er omgivet af fjeld, og i øst stiger fjeldene mod svenskegrænsen. Højeste top er Suliskongen, 1.907 m.o.h. Her ligger også isbræerne Blåmannsisen nord for Sulitjelma-dalstrøget og Sulitjelma-bræen helt i øst. 14 % af kommunens areal er dækket af is og sne hele året, og 8 % er ferskvand. Vådmarksområdet Kvitblikkvatn i Fauskeeidet er fredet på grund af sit rige fugleliv.

Bosætning

Halvdelen af befolkningen bor i kommunecenteret Fauske, som ligger i Fauskevika i den nordøstlige del af Skjerstadfjorden, og har bystatus. Andre småbyer er Finneid, lige syd for og nu sammenvokset med Fauske by, Sulitjelma i Sulitjelma-dalen og Valnesfjord i vest hvor Jordbrudalen begynder. Resten af befolkningen bor stort set langs Skjerstadfjorden eller på Fauskeeidet, som strækker sig nordover fra Fauske by.

Næringsliv

Fauske jernbanestation

Fauske var tidligere forbundet med grubedriften i Sulitjelma, men er nu mest kendt for marmorbruddet på vestsiden af Fauskeeidet, som bl.a. har leveret marmor til FN-bygningen i New York. Fauske er også en vandkraftkommune og i Fauske by ligger flere industrivirksomheder.

Historie

Kommunens navn er formentlig af norrøn oprindelse, afv fausk som betyder "mørnet ved". Fauske har imidlertid en rig samisk historie, og på Leivset er der en fredet samisk offerplass. Stedsnavne i kommunen vidner om gammel samisk bosetning. Bjergværksdriften i Sulitjelma blev startet i 1880'erne, og dominerede Fauske kommune gennem mesteparten af 1900-tallet. Der blev udvundet kobber og svovlkis i perioden 1887-1991. Det har været grubedrift på mere end ti forskellige steder. Kobbermalm og kobberkis blev sendt med jernbane til udskibningshavnen Finneid. Jernbanen mellom Sulitjelma og Finneid blev nedlagt i 1972. I dag findes et spændende grubemuseum i Sulitjelma hvor de besøgende kan få omvisning dybt ind i de gamle grubegange.

I 1905 ble Fauske selvstændig kommune ved udskillelse fra Skjerstad. I 1958 blev Fauske endestation for Nordlandsbanen. Denne status har stationsbyen fortsat - på trods af at der blev bygget et sidespor til Bodø i 1962. En eventuel videreføring vil være fra Fauske.

Fauske by

Administrationscenter i kommunen er Fauske by, der er et vigtigt trafik-knudepunkt. E6 går gennem byen, og Rigsvej 80 til Bodø starter her. Afstanden til Bodø er ca. 60 km. Finneid var tidligere udskibningshavn for Sulitjelma-gruberne, og er fremdeles er en vigtig havn. Fauske by er servicecenter for Indre Salten. I centrum ligger bl.a. ungdoms- og samfundshus, biograf, bibliotek og svømmehal. Udenfor centrum ligger Fauske kirke, idrætsanlæg og Fauske bygdemuseum, med en samling ældre huse.

Eksterne henvisninger