Bagdad: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
RedBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot tilføjer lad:Bagdad
m r2.7.2+) (Robot tilføjer mzn:بقداتی
Linje 113: Linje 113:
[[mwl:Bagdade]]
[[mwl:Bagdade]]
[[my:ဘဂ္ဂဒက်မြို့]]
[[my:ဘဂ္ဂဒက်မြို့]]
[[mzn:بقداتی]]
[[nah:Bagdād]]
[[nah:Bagdād]]
[[nds:Bagdad]]
[[nds:Bagdad]]

Versionen fra 18. jul. 2012, 00:12

Denne artikel omhandler byen, Bagdad. Opslagsordet har også en anden betydning, se Bagdad (provins)
Bagdads beliggenhed i Irak
33°20′00″N 44°26′00″Ø / 33.3333°N 44.4333°Ø / 33.3333; 44.4333 Koordinater: Ekstra ukendt parameter

Bagdad er Iraks hovedstad. Byens befolkning er på ca. 5.772.000 (pr. 2003). Navnet Bagdad betyder dommerens have, dvs. stedet retssager afgjordes (bagh=have og dad=dommer på oldpersisk). Andre udlægninger af navnets oprindelse er Guds gave (også persisk) og fåreindhegning fra aramæisk.

Byens historie

Byen lå på den vestlige bred af floden Tigris, men har bredt sig milevidt. Bagdad var et mindre betydningsfuldt sted indtil araberne omkring 762 gjorde den til det persiske riges hovedstad i stedet for Ctesiphon og det muslimske riges hovedstad i stedet for Damaskus, så det samlede muslimske rige nu rakte fra Nordafrika til Persien.

Mongolerne erobrede byen og lovede at der ikke skulle ske nogen noget, hvis de overgav byen. Men mongolerne dræbte alle - også kvinder og børn.

Bagdad under Irakkrigen

Bagdad blev bombet kraftigt i marts og april 2003, da invasionen af irak startede. Den 7.-9. april blev byen erobret af de amerikanske tropper, og kraftige plyndringer hærgede byen.

Overgangsregeringen etablerede en Green-zone eller grøn zone, et 10 km² område i det centrale Bagdad med det gamle regeringskvarter, flere af Saddam Husseins paladser som det Republikanske Palads og mange af de større hoteller. Zonen er indhegnet og kraftigt bevogtet og huser Iraks regering og stort set alle vestlige udsendinge. Det er blevet for farligt at færdes i det øvrige Bagdad pga. vilkårlige kidnapninger og vejsidebomber.

Galleri

Eksterne henvisninger


Irakisk geografiSpire
Denne artikel om irakisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi