Fremskrittspartiet: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
YurikBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: it:Partito del progresso
Linje 65: Linje 65:
[[en:Progress Party (Norway)]]
[[en:Progress Party (Norway)]]
[[it:Partito del progresso]]
[[it:Partito del progresso]]
[[nl:Vooruitgangspartij van Noorwegen]]
[[nn:Framstegspartiet]]
[[nn:Framstegspartiet]]
[[no:Fremskrittspartiet]]
[[no:Fremskrittspartiet]]

Versionen fra 22. apr. 2006, 07:37

Fil:Frplogo.png

Fremskrittspartiet også kaldt FrP er et norsk politisk parti. FrP blev etableret i 1973 af Anders Lange som en protest mod det offentliges indgreb i folks privatliv og det høje skatte- og afgiftsniveau. Oprindeligt hed partiet Anders Langes Parti til stærk nedsættelse af skatter, afgifter og offentlige indgreb.

Fremskrittspartiets ubestridte leder og partiformand er Carl I. Hagen som, sammen med partiets liberale og individorienterede politik, er den faktor som tilskrives størstedelen af æren for at partiet er blevet en betydelig magtfaktor i Norge. Hagen har varslet at han ikke genopstiller som partiformand for FrP når hans periode udløber i 2006. Siv Jensen ses som Hagens mest naturlige efterfølger.

Få politiske partier har oplevet en så konstant massiv kritik fra både medier og det etablerede politiske miljø, men alligevel er det lykkedes Fremskrittspartiet at etablere sig som et af Norges største partier. Fremskrittspartiet ses sædvanligvis som det mest højreorienterede parti repræsenteret i Stortinget.

Partiets landsmøde i 1994 som blev afholdt i Bolkesjø (senere kaldt "dolkesjø"), markerede et politisk kursskifte. Partiet blev splittet ved at en del af de markedsliberale kræfter forlod partiet. Dette har medført at Fremskrittspartiet de senere år har vist en større vilje for at staten kan have et højt udgiftsniveau i offentlig regi - en mere socialdemokratisk orienteret politik.

Partiet bliver ofte beskyldt for at føre en ren populistisk politik og for at være for topstyret. Dette har vist sig at fungere godt i en moderne medieverden. I starten af 1990'erne fik partiet også meget negativ kritik for sin stramme indvandrerpolitik. Senere har partiet opnået at blive anset for mere "stueren" ved at ekskludere en del politikere, deriblandt Jan Simonsen som nu er uafhængig Stortingsmedlem.

Logoet for Fremskrittspartiet er et rødt æble hvor der er placeret et hvidt 'F' indeni. I Danmark kan Fremskrittspartiet bedst ses på som en blanding af Dansk Folkeparti og Venstre.

Stortingsvalgshistorik 1961-2001

Årstal Procent af stemmerne
1961 -
1965 -
1969 -
1973 (ALP) 5,0%
1977 1,9%
1981 4,5%
1985 3,7%
1989 13,0%
1993 6,3%
1997 15,3%
2001 14,6%
2005 22,1%

ALP: Anders Langes parti

Eksterne henvisninger