Reaumur: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Minsbot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot ændrer it:Grado Réaumur
Udbredelse af brugen af skalaen
Linje 1: Linje 1:
'''Reaumur''' (° Ré ° Re ° R) er en [[temperaturskala]], hvor [[vand]]s [[frysepunkt]] er fastsat til 0° og [[kogepunkt]]et til 80° . En ændring af [[temperatur]]en på 1°R svarer altså til en ændring på 1,25 °C [[Celsius]].
'''Reaumur''' (° Ré ° Re ° R) er en [[temperaturskala]], hvor [[vand]]s [[frysepunkt]] er fastsat til 0° og [[kogepunkt]]et til 80° . En ændring af [[temperatur]]en på 1°R svarer altså til en ændring på 1,25 °C [[Celsius]].


Skalaen blev indført af den franske videnskabsmand [[René-Antoine Ferchault de Réaumur]] i 1730, men benyttes (vistnok) ikke længere. Dog kan den stadig findes på ældre termometre.
Skalaen blev indført af den franske videnskabsmand [[René-Antoine Ferchault de Réaumur]] i 1730 og havde først og fremmest et udbredt brug i Europa, især i Frankrig og Tyskland samt Rusland. I [[1790'erne]] valgte man i Frankrig Celsius skalaen fra det metriske system frem for Réaumur-skalaen. Den eneste moderne anvendelse er i måling af mælkens temperatur ved produktion af Parmigiano Reggiano og Grana Padano oste i visse italienske mejerier og ved produktion af schweiziske alpe-oste. I litteraturen bliver der henvist til denne skala i værker af [[Dostojevskij]], [[Tolstoj]], og [[Nabokov]]. Skalaen kan stadig findes på ældre termometre, som dog ikke er originale Reaumur-termometre.



== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 17. aug. 2012, 16:32

Reaumur (° Ré ° Re ° R) er en temperaturskala, hvor vands frysepunkt er fastsat til 0° og kogepunktet til 80° . En ændring af temperaturen på 1°R svarer altså til en ændring på 1,25 °C Celsius.

Skalaen blev indført af den franske videnskabsmand René-Antoine Ferchault de Réaumur i 1730 og havde først og fremmest et udbredt brug i Europa, især i Frankrig og Tyskland samt Rusland. I 1790'erne valgte man i Frankrig Celsius skalaen fra det metriske system frem for Réaumur-skalaen. Den eneste moderne anvendelse er i måling af mælkens temperatur ved produktion af Parmigiano Reggiano og Grana Padano oste i visse italienske mejerier og ved produktion af schweiziske alpe-oste. I litteraturen bliver der henvist til denne skala i værker af Dostojevskij, Tolstoj, og Nabokov. Skalaen kan stadig findes på ældre termometre, som dog ikke er originale Reaumur-termometre.


Se også