Grønlænderrul: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
20 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
m
{{Wikify}}
(Ny side: Grønlænderrul er en betegnelse for en redning, der bruges når en kajak vælter. Der findes en række forskellige rul, som oprindeligt h ar været brugt i forskellige nødsituationer. ...)
 
m ({{Wikify}})
{{Wikify}}
'''Grønlænderrul''' er en betegnelse for en redning, der bruges når en [[kajak]] vælter. Der findes en række forskellige rul, som oprindeligt h ar været brugt i forskellige nødsituationer. Bl.a. Norsaq rul, hvor norsaqen eller kastetræt, som blev brugt til at kaste harpunen med blev brug som hjælpemiddel i rullet, hvis man væltede efter et harpunkast og ikke havde åren i hånden. Eller et albuekrog rul, hvor åren holdes i den ene hånd og fastholdes med albuebøjningen i rullet. Dette rul skal bl.a have det formål at kunne rulle op hvis man vælter med sin dyrebare kniv i hånden og ikke kan slippe den.
Oprindeligt var rullet en overlevelses redningoverlevelsesredning, da man ellers må forlade en væltet kajak for at redde sig, og i arktiske farvande langt fra en lejr kan dette være fatalt.
I dag dyrkes rullet stadig som en god redningsøvelse og som sport. Der afholdes bl.a.DM i havkajakteknik og rul, hvor der kan konkurreres i 30-35 forskellige grønlandske rul, det sidste er et såkaldt hvalrostræk, hvor en flok mennesker trækker i en Line der går under kajakken, for at simulere trækket fra en harpuneret hvalros, og så skal roeren yde modstand og holde sig oppe.
For yderlige kan man evt. Kigge på www.qajaqrolls.com
114.802

redigeringer

Navigationsmenu