Potsdamkonferencen: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
m
Bot: Kosmetiske ændringer
m (Bot: Kosmetiske ændringer)
[[BilledeFil:Potsdam conference 1945-3.jpg|thumb|Fra venstre: Josef Stalin, Harry Truman og Winston Churchill på Potsdam-konferencen]]
'''Potsdam-konferencen''' var en konference mellem [[Sovjetunionen]], [[USA]] og [[Storbritannien]], der fandt sted umiddelbart efter afslutningen af [[2. verdenskrig]] på det europæiske kontinent. [[Frankrig]] var ikke til stede, men underskrev som besættelsesmagt slutdokumentet. Konferencen fandt sted fra 17. juli til 2. august 1945 på slottet [[Cecilienhof]] i [[Potsdam]] sydvest for [[Berlin]]. Deltagerne på konferencen var lederne af de tre lande, [[Josef Stalin]], [[Harry Truman]] og [[Winston Churchill]] samt deres [[udenrigsminister|udenrigsministre]]. Den 27. juli måtte Churchill træde tilbage som [[Storbritanniens premierministre|britisk premierminister]] som følge af et valgnederlag og blev afløst i Potsdam af [[Labour]]-lederen [[Clement Attlee]].
 
Under konferencen udfærdigede de tre lande de nærmere retningslinjer for den [[politik]], der skulle føres under [[okkupation]]en og [[rekonstruktion]]en af [[Tyskland]] i efterkrigstiden. I tillæg hertil blev der udfærdiget en erklæring, som omfattede en advarsel til [[Japan]] om komplet overgivelse eller total ødelæggelse.
 
Det færdige dokument<ref>slutdokumentet, eksklusiv forholdene vedr. Japan, ligger her http://en.wikisource.org/wiki/Potsdam_Agreement</ref> indeholdt bestemmelser, som de fire besættelsesmagter skulle efterleve, og understregede, at de fire tilstræbte en samlet styring af Tyskland, og at de ville dele ansvaret.
== Forhistorie ==
== Retningslinjer for besættelsespolitikken i det besejrede Tyskland ==
 
Resultatet af konferencen var enighed om fælles retningslinjer for den politik, de sejrende magter skulle føre i deres respektive [[besættelseszoner]].
Konferencens resultat er de fem hovedpunkter, der undertiden også kaldes de fem D´er:
 
== Implementering ==
 
Enigheden om Potsdam-konferencens hovedpunkter blev relativt hurtigt overskygget af de modsætninger mellem Sovjetunionen og de tre vestlige allierede, som betegnes den kolde krig. En del af de aftalte bestemmelser blev aldrig ført ud i livet, bl.a. fordi fortolkningen af ordet demokrati var anderledes i Sovjetunionen end blandt de tre andre allierede.
 
{{Sovjetunionens historie|state=collapsed}}
{{Efterkrigstiden}}
== Referencer ==
{{Reflist}}
 
[[Kategori:2. verdenskrig]]
 
[[vi:Hội nghị Potsdam]]
[[zh:波茨坦会议]]
 
== Referencer ==
{{Reflist}}

Navigationsmenu