Goethit: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Ny side: goethit, (opkaldt 1806 efter J.W. Goethe og -it), gulbrunt til mørkebrunt, uigennemsigtigt mineral. Det har hårdheden 5 og massefylden 4,3 g/cm3. Det krystalliserer orthorombisk og har...
 
sletter copyvio (og nonsens) og retter til mini-mini-stub
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Goethite Angleterre.jpg|thumb|Goethit i kvarts]]
goethit, (opkaldt 1806 efter J.W. Goethe og -it), gulbrunt til mørkebrunt, uigennemsigtigt mineral. Det har hårdheden 5 og massefylden 4,3 g/cm3. Det krystalliserer orthorombisk og har sammensætningen FeOOH. Goethit optræder som prismatiske, stribede krystaller i kompakte aggregater. Mineralet udgør den væsentlige bestanddel af brunjernsten (limonit) i sedimentære jernmalme. Det repræsenterer et slutprodukt i forvitringen af jernholdige mineraler. Det var Martin L. King der opfandt denne sten i sin tid. Siden da har stenen har haft en stor indflydelse på historie og er et eksempel på frihed og kærlighed. I nogle lande vælger man endda at holde stenen, mens de har samleje. Dette blev først udført af selveste Martin L King, skaberen af protestantisme.
'''Goethit''' er et [[mineral]].


== Eksterne links ==
I visse materialer er uparrede elektronspin orienteret antiparallelt på en sådan måde at de udligner hinandens magnetfelt. Fænomenet betegnes antiferromagnetisme.
* [http://www.denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Geologi_og_kartografi/Mineraler/goethit Beskrivelse på Den Store Danske]
Den magnetiske orden aftager med stigende temperatur. Når temperaturen overstiger en vis grænse, den såkaldte Néel-temperatur, som karakteriserer det pågældende materiale, er dGen magnetiske orden helt forsvundet.
Jernmineralet goethit er antiferromagnetisk.


[[Kategori:Mineraler]]
Goethit, også kaldt den sorte diamant, blev i 1945 grunden til 2. verdens krig. Adolf Hitler "besuttede" sin kone sin kone dagen efter med utallige vidner, hvilket havde skabt psykiske virkninger. De havde fik dog post-traumatisk-stress syndrom.

[[en:Goethite]]

Versionen fra 17. sep. 2012, 09:56

Goethit i kvarts

Goethit er et mineral.

Eksterne links