Skylab 2: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
fra www.denstoredanske.dk
 
Nyt materiale i Den Store Danske kan genbruges uden for Den Store Danske - men der er visse minimumskrav, der altid skal overholdes: http://www.denstoredanske.dk/index.php?sideId=186479. Ellers er det ikke tilladt at genbruge fra Den Store Danske.
Linje 1: Linje 1:
{{copyvio|url=http://www.denstoredanske.dk/index.php?sideId=463263}}

[[Fil:Skylab 2 Conrad using bicycle ergometer.jpg|thumb|Conrad på kondicyklen]]
[[Fil:Skylab 2 Conrad using bicycle ergometer.jpg|thumb|Conrad på kondicyklen]]
'''Skylab 2''' var den første besætning på rumstationen [[Skylab]], da ''Skylab 1'' var opsendelsen af selve rumstationen. Besætningen blev opsendt med en [[Saturn IB]]-raket d. 25. maj 1973, og landede d. 22. juni 1973 efter 404 kredsløb og 28 dage i rummet.
'''Skylab 2''' var den første besætning på rumstationen [[Skylab]], da ''Skylab 1'' var opsendelsen af selve rumstationen. Besætningen blev opsendt med en [[Saturn IB]]-raket d. 25. maj 1973, og landede d. 22. juni 1973 efter 404 kredsløb og 28 dage i rummet.
Linje 11: Linje 13:
{{Reflist}}
{{Reflist}}


{{denstoredanske|artikelnavn=Skylab 2 |artikellink=http://www.denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Astronomi/Rumfart/Skylab/Skylab_2}}
{{denstoredanske|artikelnavn=Skylab 2 |artikellink=http://www.denstoredanske.dk/index.php?sideId=463263}}


[[Kategori:Rumstationer]]
[[Kategori:Rumstationer]]

Versionen fra 18. sep. 2012, 21:38

Denne side eller dele heraf lader til at være uretmæssigt kopieret fra http://www.denstoredanske.dk/index.php?sideId=463263
Alt indhold der indsættes på Wikipedia skal være i overensstemmelse med Wikipedias politik om ophavsret, og må som sådan kun kopieres fra kilder med en fri licens, og kun med tilstrækkelig kildeangivelse (hvis du har tilladelse til at bruge materialet, så send tilladelsen til info-da@wikimedia.org). Hvis ikke licensforholdene for denne side bliver afklaret inden for kort tid vil siden blive slettet for at beskytte Wikipedia mod eventuel retsforfølgelse.
Se evt. denne sides diskussionsside.
Conrad på kondicyklen

Skylab 2 var den første besætning på rumstationen Skylab, da Skylab 1 var opsendelsen af selve rumstationen. Besætningen blev opsendt med en Saturn IB-raket d. 25. maj 1973, og landede d. 22. juni 1973 efter 404 kredsløb og 28 dage i rummet.

Lederen var veteranen Charles C. Conrad, mens Paul J. Weitz var pilot. Sandsynligvis skulle Weitz have været til Månen med Apollo 20, men den blev aflyst. Det tredje besætningsmedlem var Joseph Kerwin, der var uddannet flyvelæge i den amerikanske flåde. Han var NASA's anden videnskabsastronaut i rummet.

Skylab havde under opsendelsen d. 14. maj 1973 fået flået det ene sæt solcellepaneler, samt en kombineret meteoroid- og solskærm, af. Det betød at temperaturen om bord på Skylab var på 52 °C. Foruden at være ubehageligt, risikerede man at fødevarer blev fordærvet, og rullefilm blev ødelagt. Det andet sæt solcellepaneler sad fast, så allerede inden Skylab 2-besætningen koblede sig til rumstationen, forsøgte de uden held at frigøre solcellepanelet. Det første de gjorde da de kom om bord på Skylab, var at udfolde en 'parasol' af guldfolie, så temperaturen kom ned på et tåleligt niveau. På en senere rumvandring fik Conrad og Kerwin med stort besvær frigjort solcellepanelet. Skylab 2 udførte tre rumvandringer på i alt 6 timer og 20 minutter.

Tre kosmonauter var om bord på den sovjetiske Saljut 1 i 24 dage i 1971, men de mistede livet på hjemrejsen. Med Skylab 2 ville det blive første gang, at amerikanerne havde mennesker i vægtløs tilstand ligeså længe. Derfor var de medicinske undersøgelser højt prioriteret, og til det var der opstillet en kondicykel. Conrad anvendte den flittigt i sin sparsomme fritid, Weitz brugte den lidt mindre, og Kerwin brugte den sjældent. Resultatet var at Conrad havde nemmest ved at tilvænne sig tyngdekraften ved hjemkomsten, mens Kerwin havde det sværest. Resultatet var at astronauter fremover skulle have 90 minutters motion dagligt.

Eksterne links

Skabelon:Denstoredanske