Forskel mellem versioner af "Ødum Kirke"

Spring til navigation Spring til søgning
2.090 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
Opstart på beskrivelse, hentet fra Trap Danmark
(Afstand til nærmeste by)
(Opstart på beskrivelse, hentet fra Trap Danmark)
 
'''Ødum Kirke''' er en kirke i [[Ødum Sogn]] i [[Favrskov Kommune]]. Kirken ligger godt 5 kilometer øst for [[Hadsten]].
 
== Bygningshistorie ==
Den store kirke består af [[Kirkeskib (bygningsdel)|skib]] og [[Kor (kirkedel)|kor]]kor samt [[Klokketårn|tårn]] mod vest. Skibet og koret er fra [[Romansk stil|romansk]] tid, opført af små, omhyggeligt tildannede [[frådsten]] på en [[granit|granitsokkel]] med skråkant. [[Fundament|Soklen]] på korets hjørner er udført med mandehoveder. [[Gesims]]en under tagudhænget er udført med rundbuefrise. Flere oprindelige vindueshuller, mande- og kvindedøren samt en dør på korets sydside kan spores. Den oprindelige korbue er bevaret. Senere i [[middelalder]]en er kirken antagelig forlænget mod vest. I senmiddelalderen indbyggedes fire [[hvælving]]er i skibet og to i koret. Samtidig opførtes tårnet i røde [[munkesten]]. Tårnets øverste del faldt ned i [[1734]], og ved restaureringen blev tårnet noget lavere. De oprindelige indgangsdøre til kirken er tilmurede, og adgangen sker i dag gennem tårnets vestside. Tårn og skib havde tidligere tagbelægning med [[vingetegl]], men ved en restaurering i 1972 lagdes blytag på hele kirken.
 
== Kirkens indre ==
I forhallen i tårnet blev 1972 afdækket et kalkmaleri fra [[1500-tallet]], forestillende [[Sankt Jørgen]] og dragen. Af det oprindelige inventar er kun den ret enkle romanske [[døbefont]] tilbage. Den er nu placeret centralt i koret lige ved korbuen. [[Altertavle]]n er udført i [[1593]] og restaureret [[1896]]. Den er typisk for perioden lige efter reformationen, hvor man søgte at følge [[Martin Luther]]s ønske om et billedfattigt kirkerum. På tavlens midterfelt ses den korsfæstede Kristus, mens de 4 øvrige felter indeholder bibelcitater. Alterbordet er muret i munkesten, men på de tre sider dækket af et renæssancepanel med arkadefelter. [[Prædikestol]]en er fra [[1634]], skåret i [[renæssance|renæssancestil]]. Den bærer præsten Niels Foghs initialer. Over ham og hans familie findes et [[epitafium]] i [[barok]]stil på nordvæggen.
Kirken fik sit første orgel i [[1920]]. Det blev fornyet i [[1987]].
 
== Eksterne kilder og henvisninger ==
*Trap Danmark, 4. udgave, 6. bind, Randers Amt
* [http://www.korttilkirken.dk/kirkerOE/oedum.htm Ødum Kirke] hos ''KortTilKirken.dk''
{{-}}
1.997

redigeringer

Navigationsmenu