Open source: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 5: Linje 5:
| date = 24. november 2010
| date = 24. november 2010
| url = http://www.computerworld.dk/art/112358/faelleskode-er-blevet-mainstream
| url = http://www.computerworld.dk/art/112358/faelleskode-er-blevet-mainstream
}}</ref>, Open source begrebet kommer fra slutningen af 1990'erne) er et begreb som dækker over en række [[softwarelicens]]er, der har dét til fælles, at de giver brugeren af softwaren lov til at
}}</ref>, Open source begrebet kommer fra slutningen af 1990'erne og er et forsøg fra en del af fri software bevægelsen til at kommercielt brande åben kildekode) er et begreb som dækker over en række [[softwarelicens]]er, der har dét til fælles, at de giver brugeren af softwaren lov til at


* få adgang til programmets [[kildekode]] (man skal have lov til at få det som [[programmør]]en skrev).
* få adgang til programmets [[kildekode]] (man skal have lov til at få det som [[programmør]]en skrev).

Versionen fra 27. sep. 2012, 13:29

Open source (åben kildetekst, også kaldet fælleskode[1], Open source begrebet kommer fra slutningen af 1990'erne og er et forsøg fra en del af fri software bevægelsen til at kommercielt brande åben kildekode) er et begreb som dækker over en række softwarelicenser, der har dét til fælles, at de giver brugeren af softwaren lov til at

  • få adgang til programmets kildekode (man skal have lov til at få det som programmøren skrev).
  • ændre programmets kildekode og lave en ny version af programmet.
  • samt videregive programmet og/eller din nye version af programmet.

Desuden må man ikke diskriminere personer, grupper, systemer eller brugen af programmet.

10 krav skal opfyldes, også kendt som The Open Source Definition, for at et program kan kaldes Open Source. Open Source bevægelsen opstod som modstykke til FSF som i modsætning til Open Source bevægelsen tillægger licensen moralsk betydning, og derfor foretrækker fri software. Open Source tillader flere licenser end fri software.

Ofte misforstår folk open source og tror, at der er krav om at de afledte værker også skal frigives som open source, hvilket ikke er tilfældet. Dog er der visse open source-licenser som har disse krav, som populært kaldes copyleft-licenser.

Begrebet open source blev skabt som en kommerciel version af frit programmel (eller på engelsk: Free Software). Nogen virksomheder bryder sig ikke om at frit programmel har et moralsk budskab. Derfor foretrækker de Open Source som ikke er "belastet" af moral eller etik.

Nogle personer som f.eks. Richard Stallman foretrækker begrebet Fri Software i stedet for Open Source, da han og GNU mener at Open Source kun fokuserer på det praktiske aspekt ved det, og helt glemmer de etiske og moralske værdier som Fri Software bygget på. F. eks. fremhæver han at fri software fremmer social solidaritet, ved at dele ressourcerne og samarbejde,[2] et standpunkt han mener Open Source lejren overser. Begrebet FOSS bliver brugt af både fri software og Open-source tilhængere, for at dække over dem begge.

Open Source Initiative har udarbejdet definitionerne for Open Source software og godkender også licenser efter disse definitioner.

En af de første open source-licenser er GNU General Public License. Faktisk er den ældre end Open Source begrebet. GNU General Public License (eller kort, GPL) er nemlig en Licens som GNU Projektet lavede til brug for frit programmel.

GPL er meget lig dokumentationslicensen GNU Free Documentation License der benyttes af Wikipedia. (Debian betragter dog GFDL som ufri).

Oversigt over licenser

Eksempler på FOSS (Free and Open Source Software)

Kilder/referencer

  1. ^ Nicolai Devantier (24. november 2010). "Fælleskode er blevet mainstream". Computerworld.
  2. ^ Why Open Source misses the point of Free Software

Eksterne henvisninger