Den trojanske krig: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 9 år siden
m
Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
m (Gendannelse til seneste version ved Glenn, fjerner ændringer fra 109.202.150.56 (diskussion | bidrag))
m (Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer)
Krigen varer i alt i ti år med mange fejder mellem grækerne indbyrdes i almindelighed og mellem kong [[Agamemnon]] og [[Achilleus]] i særdeleshed. Trojanerne drager dog ikke fordel af disse fejder, fordi [[Hektor]] dræber [[Achilleus]]' bedste ven og væbner [[Patroklos]], der er forklædt som [[Achilleus]]. Drabet på [[Patroklos]] vækker en frygtelig vrede hos [[Achilleus]], der til sidst dræber [[Hektor]] og slæber hans lig tre gange rundt om byen[[Troja]]. [[Achilleus]] nægter at udlevere [[Hektor]]s lig, men får til sidst medlidenhed med trojanerne, da deres konge og [[Hektor]]s far, [[Priamos]], opsøger [[Achilleus]] og trygler om sin søns lig.
 
I krigens 10. år får [[Odysseus]] ideen til [[den trojanske hest]]: Grækerne bygger en kæmpe træhest med en hul krop, hvor 100 af de bedste [[spartanske krigere]] gemmer sig. De andre grækere rydder lejren og sejler ud af syne; tilbage står den kæmpe træhest. Trojanerne spekulerer over, hvad meningen med hesten er, men til sidst bliver de enige om, at grækerne har opgivet og givet træhesten som hyldest. Den eneste, der fatter mistanke til, at hesten bliver [[Troja]]s undergang, er kongens datter, den synske [[Kassandra]]. Men ingen tror hende, det er hendes forbandelse, og tror, at krigen endelig er slut. Trojanerne trækker hesten ind i [[Troja]], og de må endda rive noget af bymuren ned for at få den ind.
Om natten sniger de græske soldater sig ud af hesten, åbner byporten og giver signal til deres kampfæller. I løbet af kort tid er den græske hær gået i land og står i hjertet af [[Troja]]. Trojanerne har fejret sejren voldsomt, så fjenden kan let indtage byen og brænder den ned til grunden.
 
Mange af de græske konger vender først hjem efter mange år - eller aldrig.
 
Kong [[Aias]] eller "vilde Aias" vender aldrig hjem. Han begår selvmord da Odysseus får Achilleus rustning (efter dennes død) i stedet for Aias.
274.384

redigeringer

Navigationsmenu