Den gyldne middelvej: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Gendannet efter hærværk
Linje 1: Linje 1:
[[en:Middle way]]
<IMG SRC="http://www.goat.cx/hello.jpg" WIDTH="480" HEIGHT="360" ALT="stinger" BORDER="0">

[[Buddha]] indså, efter at have levet i total begæropfyldelse (luksus) og total forsagelse [[askese]], at et sted midtimellem er den klingende harmoni, '''den gyldne middelvej'''.
Der findes altså to ydrepunkter, som man skal holde sig fra, da de begge giver [[karma]].
Det ene ydrepunkt er, at man hengiver sig til et liv i luksus, et behageligt liv i nydelse. Dette er et lavt liv, uædelt og unyttigt.
Det andet ydrepunkt er, at man hengiver sig til et liv i selvpinsler. Dette er et bedrøveligt liv, uædelt og uværdigt.
Hvis man kan undgå disse to ydrepunkter, og erkende den gyldne middelvej ligesom Buddha, vil den bringe indsigt, som fører til fuld sindsro, til fuldkommen erkendelse og derved til nirvana.
Den gyldne middelvej nåes igennem [[Den ædle otteledede vej]].

==Se også==
*[[Buddhisme]]

Versionen fra 28. feb. 2004, 17:03


Buddha indså, efter at have levet i total begæropfyldelse (luksus) og total forsagelse askese, at et sted midtimellem er den klingende harmoni, den gyldne middelvej. Der findes altså to ydrepunkter, som man skal holde sig fra, da de begge giver karma. Det ene ydrepunkt er, at man hengiver sig til et liv i luksus, et behageligt liv i nydelse. Dette er et lavt liv, uædelt og unyttigt. Det andet ydrepunkt er, at man hengiver sig til et liv i selvpinsler. Dette er et bedrøveligt liv, uædelt og uværdigt. Hvis man kan undgå disse to ydrepunkter, og erkende den gyldne middelvej ligesom Buddha, vil den bringe indsigt, som fører til fuld sindsro, til fuldkommen erkendelse og derved til nirvana. Den gyldne middelvej nåes igennem Den ædle otteledede vej.

Se også