Forskel mellem versioner af "Gyanendra Bir Bikram Shah Dev"

Spring til navigation Spring til søgning
m
Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
m (Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>)
Gyanendra er sønnesøn af [[kong Tribhuvan]], søn af [[kong Mahendra]] (som var prins da Gyanendra blev født), yngre bror af [[kong Birendra]], og onkel til [[Dipendra]] som formelt blev erklæret som konge mens han lå i koma før han døde i [[2001]].
 
Som 4-årig blev den lille prins Gyanendra endvidere udnævnt til konge af det daværende [[Rana-regime]] efter at det var lykkedes resten af kongefamilien at flygte til Indien. Gyanendra daværende kongestatus varede kun i to måneder fra den [[7. november]] [[1950]] til den [[7. januar]] [[1951]], hvorefter den hidtidige konge - [[Kong Tribhuvan|Tribhuvan]] (Gyanendras farfar) - atter overtog magten.
 
Kong Gyanendra blev udråbt til konge den [[4. juni]] 2001 efter den royale tragedie, der udslettede næsten hele kongefamilie, herunder hans ældre bror, den hidtidige konge [[Kong Birendra|Birendra]]. Han blev hurtigt mere frygtet end vellidt, og hans omdømme som forretningsmand talte heller ikke synderligt til hans fordel. Der var dog igennem den første periode bred politisk enighed om ikke at lægge hindringer i vejen for Gyanendras magtudfoldelser, men det skulle hurtigt vise sig, at han ikke magtede at tilpasse sin magtudøvelse til de demokratiske og parlamenariske styreformer, der var ved at slå rod i Nepal.
242.767

redigeringer

Navigationsmenu