Forskel mellem versioner af "Kammeradvokaten"

Spring til navigation Spring til søgning
16 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
m
Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
(→‎Eksterne henvisninger: wiki og opdaterer link)
m (Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer)
'''Kammeradvokaten''' er statens faste [[advokat]].
 
Kammeradvokaten er ikke en statslig institution, men er et privat advokatfirma, der gennem [[Finansministeriet]] har aftale med [[den danske stat|staten]] om at levere advokatydelser til [[centraladministration]]en. Aftalen dækker med få undtagelser statens behov for advokatbistand på alle retsområder. Kammeradvokaten har ''pligt'' til at føre sager og yde rådgivning til staten, og de statslige institutioner har - som udgangspunkt - også pligt til at søge deres behov for advokatbistand dækket hos Kammeradvokaten. En af disse former for rådgivning er kammeradvokatens udtalelser om juridiske forhold, som kaldes for (juridiske) responsa.
 
Kammeradvokaten er en enkeltperson, men gennem aftalen forpligter han sig til at opretholde et alsidigt advokatfirma, der har kapacitet til at betjene staten. Embedet besættes for tiden (fra 2004) af advokat og adjungeret professor ved [[Aarhus Universitet]] ''[[Karsten Hagel-Sørensen]]'' fra ''Advokatfirmaet Poul Schmith''. Embedet besættes ved kongelig udnævnelse.
Kammeradvokaten fører ikke offentlige straffesager, og embedet må således ikke forveksles med [[Rigsadvokaten]], der er statens øverste anklager.
 
== Kammeradvokaturets historie ==
[[Christian 5.|Christian den 5.]] oprettede i [[1684]] embedet som kammeradvokat, som oprindeligt kun var advokat for statskassen - ''kongens kammer''. Embedet har ikke altid været besat med en privat advokat. Frem til [[1936]] var kammeradvokaten en (kongelig) [[embedsmand]].
 
Kammeradvokatens virke nedstammer i vid udstrækning fra hvervet under [[enevælde]]n i Danmark som [[generalprokurør]], herunder [[Henrik Stampe]] og [[Christian Colbjørnsen]].
Den første privatpraktiserende kammeradvokat var [[Højesteret]]ssagfører Arne Kemp, der i [[1936]] grundlagde det advokatfirma, hvor alle senere kammeradvokater også er kommet fra.
 
== Tidligere kammeradvokater ==
* 1936-1953 Højesteretssagfører Arne Kemp
* 1953-1965 Højesteretssagfører H. O. Hansen
* 1965-1982 Højesteretssagfører Poul Schmith
* 1982-1992 Landsretssagfører Ole Fentz
* 1992-2004 Advokat (H) M. Gregers Larsen
* 2004- Advokat (H) Karsten Hagel-Sørensen
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.kammeradvokaten.dk/ Kammeradvokaten.dk]
* [http://www.kammeradvokaten.dk/da/home/om-os/et-historisk-perspektiv Om hvervets historiske baggrund]
242.701

redigeringer

Navigationsmenu