Lokalklima: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Enkelt rettelse
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
Linje 1: Linje 1:
'''Lokalklimaet''' er det [[klima]], som findes på en bestemt egn. Lokalklimaer er i sidste ende bestemt af makroklimaet, men helt lokale forhold spiller en stor rolle:
'''Lokalklimaet''' er det [[klima]], som findes på en bestemt egn. Lokalklimaer er i sidste ende bestemt af makroklimaet, men helt lokale forhold spiller en stor rolle:


*Afstanden til [[hav]]et eller større [[sø]]er
* Afstanden til [[hav]]et eller større [[sø]]er
*Lævirkningen fra [[bjergkæde]]r
* Lævirkningen fra [[bjergkæde]]r
*Landskabets [[topografi]], især muligheden for [[sydhæld]] eller [[nordhæld]] og [[kuldehul]]ler
* Landskabets [[topografi]], især muligheden for [[sydhæld]] eller [[nordhæld]] og [[kuldehul]]ler
*Jordbundstypen, især evnen til at fastholde vand og tilbagekaste lys ([[albedo]])
* Jordbundstypen, især evnen til at fastholde vand og tilbagekaste lys ([[albedo]])
*Sammensætningen af stedets [[vegetation]] (fordampning)
* Sammensætningen af stedets [[vegetation]] (fordampning)


Da disse vilkår kan være meget skiftende inden for korte afstande, vil lokalklimaet være tydeligt forskelligt fra egn til egn. Det kan - og bør - være afgørende for, hvor man vælger at dyrke forskellige afgrøder. Hvad der ikke kan lykkes i det ene sogn, kan muligvis lykkes i nabosognet. Et eksempel på dette har man i, at kartoflerne er salgsklare på [[Samsø]] før noget andet sted i Danmark.
Da disse vilkår kan være meget skiftende inden for korte afstande, vil lokalklimaet være tydeligt forskelligt fra egn til egn. Det kan og bør være afgørende for, hvor man vælger at dyrke forskellige afgrøder. Hvad der ikke kan lykkes i det ene sogn, kan muligvis lykkes i nabosognet. Et eksempel på dette har man i, at kartoflerne er salgsklare på [[Samsø]] før noget andet sted i Danmark.


[[Kategori:Klima]]
[[Kategori:Klima]]

Versionen fra 7. okt. 2012, 03:31

Lokalklimaet er det klima, som findes på en bestemt egn. Lokalklimaer er i sidste ende bestemt af makroklimaet, men helt lokale forhold spiller en stor rolle:

Da disse vilkår kan være meget skiftende inden for korte afstande, vil lokalklimaet være tydeligt forskelligt fra egn til egn. Det kan – og bør – være afgørende for, hvor man vælger at dyrke forskellige afgrøder. Hvad der ikke kan lykkes i det ene sogn, kan muligvis lykkes i nabosognet. Et eksempel på dette har man i, at kartoflerne er salgsklare på Samsø før noget andet sted i Danmark.