Pikrinsyre: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.3) (Robot ændrer vi:Axit picric
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
Linje 75: Linje 75:
}}
}}


'''Pikrinsyre''' eller '''2,4,6-trinitrophenol''' ('''TNP''') er et gult krystallinsk organisk stof. Pikrinsyre er en temmelig stærk syre til trods for at stoffet er et derivat af [[phenol]]. Som visse andre højt nitrerede organiske forbindelser, som f.eks. [[Trotyl|TNT]] er pikrinsyre eksplosivt. Grundet stoffets eksplosive natur opbevares det normalt under vand og i egnet beholder - dvs. ikke i en metalbeholder grundet risikoen for dannelsen af metalsalte, der er endnu lettere at detonere.
'''Pikrinsyre''' eller '''2,4,6-trinitrophenol''' ('''TNP''') er et gult krystallinsk organisk stof. Pikrinsyre er en temmelig stærk syre til trods for at stoffet er et derivat af [[phenol]]. Som visse andre højt nitrerede organiske forbindelser, som f.eks. [[Trotyl|TNT]] er pikrinsyre eksplosivt. Grundet stoffets eksplosive natur opbevares det normalt under vand og i egnet beholder dvs. ikke i en metalbeholder grundet risikoen for dannelsen af metalsalte, der er endnu lettere at detonere.


== Tekniske anvendelser ==
== Tekniske anvendelser ==

Versionen fra 7. okt. 2012, 07:09

Pikrinsyre
Generelt
Molekylformel C6H3N3O7
Molmasse 229,11
Fremtræden Farveløst til gult krystallinsk stof
CAS nummer [88-89-1]
Egenskaber
Massefylde 1,763 g/cm3
Opløselighed 14,0 g/L
Smeltepunkt 122,5 °C
Kogepunkt > 300 °C (Eksploderer)
Syrestyrkekonstant (pKa) 0,38
Struktur
Termokemi
Farmakologi
Explosive data
Sikkerhed
Side med supplerende data
Struktur og
egenskaber
n, εr, etc.
Thermodynamiske
egenskaber
Faseopførsel
Fast stof, væske, gas
Spektrale data UV, IR, NMR, MS
Beslægtede Stoffer
Hvis ikke andet er angivet, er data givet for
stoffer i standardtilstanden (ved 25 °C, 100 kPa)

Pikrinsyre eller 2,4,6-trinitrophenol (TNP) er et gult krystallinsk organisk stof. Pikrinsyre er en temmelig stærk syre til trods for at stoffet er et derivat af phenol. Som visse andre højt nitrerede organiske forbindelser, som f.eks. TNT er pikrinsyre eksplosivt. Grundet stoffets eksplosive natur opbevares det normalt under vand og i egnet beholder – dvs. ikke i en metalbeholder grundet risikoen for dannelsen af metalsalte, der er endnu lettere at detonere.

Tekniske anvendelser

Pikrinsyre har først og fremmest været brugt som sprængstof, men stoffet har også været anvendt til farvning af bakterier for identifikation og som desinfektionsmiddel.

Se også