Forskel mellem versioner af "Retsmediciner"

Spring til navigation Spring til søgning
2 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
m
Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
m (r2.7.2) (Robot fjerner it:Medico legale)
m (Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer)
En '''retsmediciner''' er en [[læge]] som arbejder med klinisk [[retsmedicin]] og retspatologi. Den kliniske retsmedicin omfatter lægelige undersøgelser af [[vold]]sofre, [[voldtægt]]sofre, børn som har været udsat for et seksuelt overgreb, [[tortur]]ofre (asylansøgere) samt undersøgelser af personer mistænkt for [[drab]] eller vold og [[pyroman]]er. Retspatologien omfatter findestedsundersøgelser ved mistænkelige dødsfald samt retslægelige obduktioner og [[ligsyn]]. De retslægelige obduktioner omfatter drabsobduktioner og en del af de obduktioner hvor man ved det retslægelige ligsyn ikke har kunnet fastslå dødsmåden med sikkerhed, dvs. om dødsfaldet skyldes naturlig død, drab, selvmord eller ulykke. Hertil kommer en lang række andre obduktioner bl.a. identifikation af dødfundne, personer død af arbejdsbetinget sygdom, trafikobduktioner og [[obduktion]]er af [[narkoman]]er. En retsmediciner er ansat på et af de tre retsmedicinske institutter ved [[Københavns Universitet]], [[Aarhus Universitet]] og [[Syddansk Universitet]]. Som universitetsansatte er retsmedicinere også beskæftiget med forskning og undervisning af lægestuderende.
For at blive retsmediciner skal man uddanne sig som læge, og herefter gennemgå den 12 måneders turnusuddannelse som er fælles for næsten alle læger. Herefter følger en 5-årig speciallægeuddannelse i retsmedicin. Speciallægeuddannelsen i retsmedicin blev indført november 2007 - tidligere var retsmedicinere speciallæger i klinisk [[patologi]].
 
Retsmedinere er især kendt fra Tv-serier så som [[CSI: Crime Scene Investigation|CSI]] og andre krimiserier - disse serier ligger dog meget langt fra retsmedicinernes virkelige arbejde. Retsmedicineren er en meget vigtig brik i efterforskningen, og er tit en afgørende faktor.
{{lægestub}}
 
[[Kategori:Patologi]]
[[Kategori:Retspersoner]]
 
 
{{lægestub}}
 
[[de:Coroner]]
242.767

redigeringer

Navigationsmenu