Værløse: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Opdatering af indbyggertal
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
Linje 45: Linje 45:


== I byen ==
== I byen ==
Følgende bygninger er særlige for byen: [[Værløsehallen]], som er et resultat af et unikt frivilligt arbejde i starten af [[1960'erne]]. [[Værløse Kirke]], der er en moderne sognekirke i et tidløst design. [[Værløse Bibliotek]], et moderne [[folkebibliotek]], der også anvendes som mødested for [[byråd]]et. Byen er desuden omgivet af tre store søer: [[Furesøen]], [[Farum Sø]] og [[Søndersø (Nordsjælland)|Søndersø]] - der alle er omkranset af store skove, herunder især [[Hareskoven]]. Ved Furesøen ligger byens badestrand [[Furesøbad]] som et naturligt supplement til [[Værløse Svømmehal]]. På det kulturelle område har Værløse bl.a. fostret to musikere: [[Nik & Jay]] som fik årets hit [[2003]], der findes kunst i [[Skovhuset]], teater på [[Syvstjernescenen]] og film i [[Værløse Bio]] som blev kåret som [[Årets biograf]] [[1991]].
Følgende bygninger er særlige for byen: [[Værløsehallen]], som er et resultat af et unikt frivilligt arbejde i starten af [[1960'erne]]. [[Værløse Kirke]], der er en moderne sognekirke i et tidløst design. [[Værløse Bibliotek]], et moderne [[folkebibliotek]], der også anvendes som mødested for [[byråd]]et. Byen er desuden omgivet af tre store søer: [[Furesøen]], [[Farum Sø]] og [[Søndersø (Nordsjælland)|Søndersø]] der alle er omkranset af store skove, herunder især [[Hareskoven]]. Ved Furesøen ligger byens badestrand [[Furesøbad]] som et naturligt supplement til [[Værløse Svømmehal]]. På det kulturelle område har Værløse bl.a. fostret to musikere: [[Nik & Jay]] som fik årets hit [[2003]], der findes kunst i [[Skovhuset]], teater på [[Syvstjernescenen]] og film i [[Værløse Bio]] som blev kåret som [[Årets biograf]] [[1991]].


== Strukturreform ==
== Strukturreform ==

Versionen fra 7. okt. 2012, 14:20

Værløse

Værløse Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Hovedstaden
Kommune Furesø Kommune
Sogn Værløse Sogn
Postnr. 3500 Værløse
Demografi
Værløse by 12.842 (2012)
Kommunen 38.382 (2011)
 - Areal 56,68 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.furesoe.dk
Oversigtskort
Værløse ligger i Region Hovedstaden
Værløse
Værløse
Værløses beliggenhed

Værløse er en by i Nordsjælland med 12.842 indbyggere (2012) [1]. Byen ligger i Furesø Kommune og hører til Region Hovedstaden. Engang hed den Lille Værløse, fordi Kirke Værløse var den store by, og stationsbyen Værløse den lille. Men i 1990'erne blev præfikset "lille" strøget fra byskiltene. Før 2007 var byen det administrative center for Værløse Kommune.

Værløse er måske mest kendt fra vejrudsigten, idet Flyvestation Værløse indtil 2007 indgik i DMI's meldeområder, og det kan minde om navnet Vejrløse. Dagbladet Politikens spalte At tænke sig (ATS) havde dog også en anden navneform, nemlig Geværløse, som også har relation til flyvestationen, da dens Eskadrille 721 i 2004 flyttede væk fra Sjælland til Flyvestation Aalborg i Nordjylland og Eskadrille 722, samt Søværnets Flyvetjeneste flyttede til Flyvestation Karup i Midtjylland i 2003-2004.

I byen

Følgende bygninger er særlige for byen: Værløsehallen, som er et resultat af et unikt frivilligt arbejde i starten af 1960'erne. Værløse Kirke, der er en moderne sognekirke i et tidløst design. Værløse Bibliotek, et moderne folkebibliotek, der også anvendes som mødested for byrådet. Byen er desuden omgivet af tre store søer: Furesøen, Farum Sø og Søndersø – der alle er omkranset af store skove, herunder især Hareskoven. Ved Furesøen ligger byens badestrand Furesøbad som et naturligt supplement til Værløse Svømmehal. På det kulturelle område har Værløse bl.a. fostret to musikere: Nik & Jay som fik årets hit 2003, der findes kunst i Skovhuset, teater på Syvstjernescenen og film i Værløse Bio som blev kåret som Årets biograf 1991.

Strukturreform

Værløse kommune blev i 2005 tvangssammenlagt med Farum Kommune som følge af den kommunale stukturreform. Sammenlægningen havde virkning d. 1. januar 2007, og den nuværende kommune er som førnævnt Furesø Kommune. Der var stor modstand i Værløse mod sammenlægningen med nabokommunen på grund af Farum Kommunes økonomiske dispositioner under borgmester Peter Brixtofte, og en der af følgende uigennemskuelig økonomi, og en gæld som ikke kan gøres op. Sammenlægningen blev gennemført af indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen på trods af store lokale protester i Værløse.

Historie

Værløse er over 750 år gammel, og startede i Kirke Værløse omkring Kirke Værløse kirke. Siden hen opstod Værløse by.

Se også

Eksterne henvisninger

Kilder

BySpire
Denne artikel om en by er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump