Forskel mellem versioner af "Århushistorie"

Spring til navigation Spring til søgning
37 bytes fjernet ,  for 8 år siden
m
småret
(Fjerner version 6475017 af Thathánka Íyotake (diskussion) - Jeg kan ikke se, at sproget fejler noget, så medarb. kan rette det konkrete ell kommentere u. Diskussion!)
m (småret)
'''AarhushistorierÅrhushistorier''' er en type [[vittighed]], der blev kendt i sidste halvdel af [[1900-tallet]]. Det er en genre, der er beslægtet med [[molbohistorie]]r, [[gåde]]r og f.eks. [[Alle børnene]]-historier.
 
Aarhushistorien adskiller sig på formen, ud over at den tillægges at foregå i [[Aarhus]]. Den kan siges at være molbohistoriens afløser; men hvor molbohistorien er karakteriseret ved at være en lille fortælling af længde som en kort [[novelle]], så er aarhushistorienårhushistorien karakteriseret ved i almindelighed at være ganske kort og ofte at blive fremført som et kort spørgsmål med efterfølgende kort forklaring. Hovedindholdet er imidlertid at ville formidle, at aarhusianere er uintelligente, ligesom tidligere tiders molboer siges at have været det.
:''Eksempel: "Hvorfor hælder aarhusianerneårhusianerne [[vand]] på deres [[computer]]? – De vil surfe på [[Internettet|nettet]]."''
I stedet for at stille et spørgsmål, der alligevel kun kan besvares af dem, der kender historien på forhånd, kan man også gå direkte til udsagnet, der i lighed med molbohistoriens pointe udstiller en bestemt befolkningsgruppe som mindrebegavedemindre begavede.
:''Eksempel: "Kender du den om aarhusianerenårhusianeren, der sad og kiggede i telefonbogen, og som sagde: »Jensen, Jensen, Jensen, Jensen... Det var dog fantastisk, så mange telefoner[[telefon]]er den mand har!«"''
Når en aarhushistorieårhushistorie fremføres som spørgsmål, er den meget beslægtet med gåder, for i almindelighed kan man ikke besvare spørgsmålet uden at kende svaret på forhånd.
 
== Schildbürgere og Østfriserne ==
I [[Tyskland]] har man en sammenlignelig genre, nemlig med de gamle historier om ''die Schildbürger'', der direkte svarer til vore [[molbohistorie]]r. Historierne ligner hinanden til forveksling, og med de nyere historier om de dumme østfrisere fra [[Østfrisland]], og disse sidste, ''die Ostfriesenwitze'', svarer i stort tal til aarhushistorierneårhushistorierne, så der kan være mistanke om, at de ikke er opstået selvstændigt, men er blevet oversat, dog med undtagelse af de historier, der er meget egnsspecifikke.
:''Eksempel: "Hvorfor har østfriserne firkantede [[æg]]? Det er for at de ikke skal trille ned ad diget!"''
Den findes ikke som aarhushistorie, fordi i Aarhus-egnen findes slet ikke diger.
 
Modsat findes der så aarhushistorierårhushistorier, der også forudsætter en vis, om ikke lokal så ihvertfaldi hvert fald national indforståethed:
:''Ældre eksempel: "Ved du, hvem, der er aarhusianernesårhusianernes tv-favorit? Det er [[Jørgen Clevin ]], for han klipper alting ud i [[pap]]."''
Den forudsætter, at modtageren har set nu afdøde [[Jørgen Clevin]]sClevins tv-udsendelser, hvor han klippede og klistrede med pap og [[papir]], og at modtageren kender talemåden "at skære det ud i pap".
 
== Litteratur ==
Chr. Erichsens Forlag har udsendt flere samlinger af aarhushistorierårhushistorier af H.A. Yearhouse:
* ''De første 59 Aarhus-historier'', 1973
* ''60 nye Aarhus-historier'', 1974
50.885

redigeringer

Navigationsmenu