Madrid: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
m r2.7.3) (Robot tilføjer lez:Мадрид
Linje 218: Linje 218:
[[lad:Madrid]]
[[lad:Madrid]]
[[lb:Madrid]]
[[lb:Madrid]]
[[lez:Мадрид]]
[[li:Madrid]]
[[li:Madrid]]
[[lij:Madrid]]
[[lij:Madrid]]

Versionen fra 12. okt. 2012, 11:20

Madrid
Byflag Byvåben
Fil:Bandera de Madrid.svg

Madrid
Overblik
Land Spanien Spanien
Borgmester Ana Botella
Provins Madrid
Administrative enheder 21
Bydele 127
Grundlagt det 9. århundrede under Maurerne
Demografi
Byen 3.228.359 (2005)
 - Befolknings­tæthed 5.198 pr. km²
Metroregion 6.271.638 (2008)
Andet
Tidszone UTC +1
Højde m.o.h. 667 m
Hjemmeside www.munimadrid.es
Oversigtskort
Madrid ligger i Spanien
Madrid
Madrid
Madrids beliggenhed

Madrid er Spaniens hovedstad, og den største by i Spanien. Madrid er den 3. mest befolkede by i EU. I december 2005 rundede byen 3,5 millioner indbyggere.[1] Desuden er det navnet på den administrative region, der omgiver byen. Med de mange forstæder som omkranser Madrid når befolkningen op omkring 6.000.000 indbyggere, hvilket gør byen, hvis man tæller forstæderne med, til den tredje største i Europa efter London og Paris.

Geografi

Byen ligger ved floden Manzanares i centrum af landet mellem de autonome landsdele Castilla y León og Castilla-La Mancha. Grundet byens økonomiske bidrag, levestandard og markedsstørrelses anses Madrid som det økonomiske center for den iberiske halvø. Byen er hovedsæde for det store flertal af de store spanske selskaber og ligeledes tre af verdens 100 største virksomheder (Telefónica, Repsol-YPF, Endesa).[2] Som hovedstad, regeringsby og residensby for kongen er Madrid ligeledes det politiske center for Spanien.[3] Den nuværende 2007 borgmester er Alberto Ruiz-Gallardón fra det konservative parti Partido Popular.

Kultur

Som hovedstad for Spanien er Madrid en by af stor kulturel og politisk vigtighed. Selvom byen har en moderne infrastruktur har den bibeholdt et historisk præg i mange bydele og gader. Vigtige steder inkluderer det enorme Kongelige palads i Madrid, Teatro Real (det kongelige teater) med dets i 1850 restaurerede operahus, Buen Retiro-parken (grundlagt i 1631), den imponerende 1900-tals bygning der huser Nationalbibliotek (grundlagt i 1712), et arkæologiske museum af international standard, og tre store kunstmuseer: Pradomuseet, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía og Thyssen-Bornemisza museum.[4]

Efter genindførelsen af demokrati i Spanien i 1975 og Spaniens indtræden i den Europæiske Union, har Madrid spillet en stigende rolle for Europas økonomi.

Klima

Azca bygninger i vinter

Madridregionen har et tempereret middelhavsklima med kolde vintre og med temperaturer ofte falder under 0 °C. Der er 2-3 snefald om året. Sommeren er ofte varm med temperaturer over 35 °C i juli og som ofte når op på 40 °C. Pga. Madrids høje beliggenhed og tørre klima er nattemperaturerne ofte kølige, hvilket giver et lavere gennemsnit i sommermånederne. Disse ekstremer giver anledning til ordsproget Nueve meses de invierno, tres meses de infierno (ni måneder med vinter, tre måneders helvede). Nedbørsmængderne er ret lave, men der falder dog nedbør hele året. Sommer og vinter har de tørreste måneder, mens der falder mest nedbør om efteråret og foråret.

Transport

Lufttransport

Den vigtigste lufthavn er Madrid-Barajas Madrid (IATA: MAD, ICAO: LEMD), der er beliggende i den nordøstlige del af byen, 12 kilometer fra centrum. Lufthavnen begyndte sin tjeneste i 1928 og er den vigtigste lufthavn for passagertrafik i Spanien. I 2007, var passagertallet på 52122702, hvilket gør den til den tiende travleste lufthavn i verden og den fjerde travleste i Europa.

Jernbaner

AVE Spanske højhastighedstog (350 km/t)

Det offentlige jernbaneselskab (RENFE) driver i næsten alle jernbanelinjer i Spanien. De vigtigste banegårde i Madrid er Atocha, i centrum af byen og Chamartin Vicálvaro, i den nordlige del af byen. Togene fra de andre storbyer ender på en af disse to stationer.

Metro

Et typisk tog Metro (type 8000)

Madrid Metro er den næstlængste undergrundsbane i Vesteuropa efter London og en af de største og mest avancerede i verden.

Sport

Madrid er hjemby for Real Madrid, verdens mest succesfulde fodboldklub i det 20. århundrede (ifølge FIFA), der spiller på Estadio Santiago Bernabéu. Byrivalen Atlético de Madrid, har også mange fans i byen. Madrids bidrag til sporten understreges af at byen var værtsby for finalen i VM i fodbold 1982.

Byen er også hjemby for to basketballhold (Asociación de Clubs de Baloncesto (ACB league) og Circuito Permanente del Jarama), en motorsportbane der tidligere var vært for det Spanske formel 1 Grand Prix.

Historisk har byen været endemålet for cykelløbet Spanien Rundt på samme måde som Paris er det i Tour de France.

Det er muligt at dyrke skisport i de nærtliggende bjerge Sierra de Guadarrama, hvor skisportstederne Valdesquí og Navacerrada ligger.

Puerta del Sol i bycentrum

Se også

Ekstern henvisning

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Referencer

  1. ^ "Indicadores Socioeconómicos: Comunidad de Madrid". Ministerio de Administraciones Públicas. 11 august, 2006. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)
  2. ^ DeCarlo, Scott (2006-03-30). "The World's 2000 Largest Public Companies". Forbes. Hentet 2007-01-16.
  3. ^ "Madrid". Tourismofspain.org. 10 july 10, 2006. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)
  4. ^ "Madrid: ". Easy expat. 11 august, 2006. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)


Spaniens geografiSpire
Denne artikel om Spaniens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link GA