Tjernobyl: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
RedBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot ændrer hr:Černobil
Skrevet om, så den omhandler byen bedre. (Se Diskussion.)
Linje 1: Linje 1:
{{coor title dm|51|16|N|30|13|E|type:city}}
{{coor title dm|51|16|N|30|13|E|type:city}}
{{sprog}}
[[Fil:ChernobylMIR.jpg|thumb|right|250px|Billede taget fra rumstationen [[Mir (rumstation)|MIR]] af området omkring Tjernobyl]]
[[Fil:ChernobylMIR.jpg|thumb|right|250px|Billede taget fra rumstationen [[Mir (rumstation)|MIR]] af området omkring Tjernobyl]]
'''Tjernobyl''' (Russisk Чернобыль, Ukrainsk Чорнобиль) var en by i det nordlige [[Ukraine]] tæt på grænsen til [[Hviderusland]] og byen [[Pripjat]].
'''Tjernobyl''' (Russisk: Чернобыль, Ukrainsk: Чорнобиль, Engelsk: Chernobyl) er en næsten forladt [[spøgelsesby]] der ligger ca 15km syd for [[Tjernobyl-atomkraftværket|Tjernobyl-atomkraftværk]], i det nordlige [[Ukraine]] tæt på grænsen til [[Hviderusland]] og byen [[Prypiat]]. Byen havde tidligere omkring 14000 indbyggere,<ref>http://www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Chernobyl.html</ref> men blev i forbindelse med [[Tjernobylulykken]] evakueret. Enkelte personer valgte dog at vende tilbage til deres hjem i byen<ref>http://www.articlesextra.com/chernobyl-disaster-4.htm</ref>, og på trods af radioaktiviteten i området, bor der stadig omkring 150 personer i byen.


''Tjernobyl'' er det Ukrainske navn for [[Artemisia vulgaris]], også kaldt [[Grå-Bynke]]. <ref>http://www.redbubble.com/people/kirke/works/307776-chernobyl-artemisia-vulgaris</ref>.
''Tjernobyl'' betyder [[Have-Malurt|malurt]].
== Tjernobylulykken ==
== Tjernobylulykken ==
{{uddybende|Tjernobylulykken}}
{{uddybende|Tjernobylulykken}}
Natten til den [[26. april]] [[1986]] skete en stor [[kernekraftulykke]] på [[Tjernobyl-atomkraftværket|Tjernobyl-atomkraftværk]].<ref>http://environment.about.com/od/chernobyl/p/chernobyl.htm</ref> En dags tid efter ulykken påbegyndte man evakueringen af et område på 30 km i radius omkring Tjernobyl-værket, fordi radioaktiviteten var for høj. Tjernobyl der kun ligger 15 km fra kraftværket blev evakueret sammen med 187 andre byer og landsbyer.<ref>http://www.afterchernobyl.com/</ref> I dag er 30-kilometerzonen omkring kraftværket stadig erklæret for ubeboelig og livsfarlig, men et fåtal af ukrainere bor dog stadig i zonen,<ref>http://basementgeographer.blogspot.dk/2012/03/life-in-chernobyl-zone-of-alienation.html</ref> hvor Tjernobyl med ca 150 personer er den by med flest indbyggere.
Natten til den [[26. april]] [[1986]] skete en stor [[kernekraftulykke]] i Tjernobyl, idet [[atomreaktor]] nr. 4 på [[Tjernobyl Atomkraftværk|Tjernobyl-værket]] nedsmeltede (kernen løb ud af kontrol). Ulykken skete på et tidspunkt, hvor Ukraine endnu var en del af [[Sovjetunionen]]. Lige efter ulykken meddelte man ikke, at der var sket noget. Der blev dog målt en så kraftig stigning af [[radioaktivitet]] i både Danmark og Sverige, at russerne måtte erkende, at der var sket en ulykke. Det blev meldt, at der kun var 2 døde, men det viste sig senere, at der var hele 32 omkomne. I alt skønnes 56 at være omkommet som direkte følge af ulykken, men derudover ramtes flere tusinde børn mere end normalt af [[skjoldbruskkirtelkræft]]. Disse overlevede dog stort set alle. En dags tid efter ulykken påbegyndte man rømningen af et område på 30 km i radius omkring Tjernobyl-værket, fordi radioaktiviteten var for stor. 20 år efter kæmpes der stadig mod eftervirkningerne af katastrofen.


Ca 13km nordøst for byen, tæt på Tjernobyl-atomkraftværk var der en skov med en masse grantræer, der efter ulykken modtog så meget radioaktivitet at de døde og nålene derfor blev helt røde. Skoven blev tidligere kaldt Grå-Bynke-skovn, men efter ulykken blev området populært kaldt for ''Red forest''.(Dansk: ''Den røde skov''.) I dag et det en af de mest forurenet steder på jorden. Selvom man valgte at bulldoze skoven lige efter ulykken, så alle de døde træer blev begravet og nye grønne siden er vokset op, så har området bibeholdt navnet.
I dag er 30-kilometerzonen omkring kraftværket stadig erklæret for ubeboelig og livsfarlig, men et fåtal ukrainere bor der dog stadig. Der er ingen fare ved at opholde sig inden for zonen en enkelt dag, men ved udgangen vil man typisk blive tjekket med en [[geigertæller]]. Man bør kontrollere, hvor man opholder sig. På åbne steder er der ingen fare, men nærmer man sig enkelte steder, kan man blive udsat for livsfarlig stråling. Man bør f.eks. ikke bade i områdets floder.
Enkelte rygter fortæller at skoven glødet rødt om natten lige efter ulykken, der er dog ingen beviser på at dette skulle være sandt.<ref>http://www.nuclearflower.com/zone/zone08.html</ref>

I byen ved Tjernobyl var der en masse træer, der efter sigende skulle have lyst rødt eller glødet så meget, at man kunne se det om natten.

Kernen er i dag indkapslet i beton, og flere mennesker arbejder der dagligt (i sikkerhedstøj) for at begrænse skaderne og forstærke betonkapslen.

Tjernobyl var en by med omkring 14.000 indbyggere, og i dag er det en spøgelsesby. Alt er efterladt. Tøj, børne-legesager, biler osv.


== Eksterne kilder/henvisninger ==
== Eksterne kilder/henvisninger ==
{{Commonscat|Chernobyl}}
{{Commonscat|Chernobyl}}
* [http://www.dr.dk/DR2/Temaaften/Kommende/tirsdag/2006/04/18161504.htm DR2 Temaaften om ulykken]
* [http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/april/28/newsid_2500000/2500975.stm BBC News, 1986: Soviets admit nuclear accident] Citat: "...The accident is believed to be the most serious in the history of nuclear power, worse even than that at the Three-Mile Island power station in the United States in 1979...The sudden jump in radioactivity levels was enough to prompt a full-scale alert in Sweden..."
* [http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4028729.stm 20 November, 2004, BBC News: Chernobyl 'caused Sweden cancers']
* [http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4028729.stm 20 November, 2004, BBC News: Chernobyl 'caused Sweden cancers']
* [http://www.kiddofspeed.com/ Masser af billeder fra Tjernobyl og Pripjat]
* [http://www.kiddofspeed.com/ Fiktiv historie, med masser af ægte billeder fra Tjernobyl og Pripjat]
* [http://www.venskab.dk/ Hæfte om Tjernobyl katastrofen, 2006, Allan Meyer]
* [http://www.fz-juelich.de/gs/genehmigungen/projekte/tschernobyl/diashow/ Slide show of a visit to Chernobyl and Prypiat] in April 2006 by a German TV team joint by Research Center Juelich


== Fodnoter ==
<div class="references-small" style="-moz-column-count:2; column-count:2;" >
{{Reflist}}
</div>





Versionen fra 13. okt. 2012, 16:31

51°16′N 30°13′Ø / 51.267°N 30.217°Ø / 51.267; 30.217

Billede taget fra rumstationen MIR af området omkring Tjernobyl

Tjernobyl (Russisk: Чернобыль, Ukrainsk: Чорнобиль, Engelsk: Chernobyl) er en næsten forladt spøgelsesby der ligger ca 15km syd for Tjernobyl-atomkraftværk, i det nordlige Ukraine tæt på grænsen til Hviderusland og byen Prypiat. Byen havde tidligere omkring 14000 indbyggere,[1] men blev i forbindelse med Tjernobylulykken evakueret. Enkelte personer valgte dog at vende tilbage til deres hjem i byen[2], og på trods af radioaktiviteten i området, bor der stadig omkring 150 personer i byen.

Tjernobyl er det Ukrainske navn for Artemisia vulgaris, også kaldt Grå-Bynke. [3].

Tjernobylulykken

Uddybende Uddybende artikel: Tjernobylulykken

Natten til den 26. april 1986 skete en stor kernekraftulykkeTjernobyl-atomkraftværk.[4] En dags tid efter ulykken påbegyndte man evakueringen af et område på 30 km i radius omkring Tjernobyl-værket, fordi radioaktiviteten var for høj. Tjernobyl der kun ligger 15 km fra kraftværket blev evakueret sammen med 187 andre byer og landsbyer.[5] I dag er 30-kilometerzonen omkring kraftværket stadig erklæret for ubeboelig og livsfarlig, men et fåtal af ukrainere bor dog stadig i zonen,[6] hvor Tjernobyl med ca 150 personer er den by med flest indbyggere.

Ca 13km nordøst for byen, tæt på Tjernobyl-atomkraftværk var der en skov med en masse grantræer, der efter ulykken modtog så meget radioaktivitet at de døde og nålene derfor blev helt røde. Skoven blev tidligere kaldt Grå-Bynke-skovn, men efter ulykken blev området populært kaldt for Red forest.(Dansk: Den røde skov.) I dag et det en af de mest forurenet steder på jorden. Selvom man valgte at bulldoze skoven lige efter ulykken, så alle de døde træer blev begravet og nye grønne siden er vokset op, så har området bibeholdt navnet. Enkelte rygter fortæller at skoven glødet rødt om natten lige efter ulykken, der er dog ingen beviser på at dette skulle være sandt.[7]

Eksterne kilder/henvisninger

Fodnoter


Ukraines geografiSpire
Denne artikel om Ukraines geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi