Søren Ventegodt: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
'''Søren Ventegodt''' (født [[1961]]) er en omstridt holistisk livskvalitetsforsker, [[forfatter]], [[filosof]] og terapeut. Siden [[2003]] har ekspertsystemer som BioMedExperts.com listet ham som verdens førende [[forsker]] inden for en række områder som holistisk medicin (Holistic health), [[existentiel psykoterapi]] og [[sexologi]]. Han blev kendt i [[1990'erne]] som forskningsleder på [[Rigshospitalet]] hvor han stod for Livskvalitetsundersøgelsen sf 10.000 Danskere. Siden har han været [[direktør]] for det internationalt anerkendte private forskningsinstitut ''Forskningscenter for Livskvalitet''. Han er desuden forfatter til omkring 20 bøger om livskvalitet, holistisk sundhed, arbejdslivskvalitet og sexologi, samt omkring 250 videnskabelige artikler, hvor cirka 140 er listet i www.pubmed.gov.
'''Søren Ventegodt''' (født [[1961]] i [[København]]) er en omstridt holistisk livskvalitetsforsker, [[forfatter]], [[filosof]] og terapeut. Siden [[2003]] har ekspertsystemer som BioMedExperts.com listet ham som verdens førende [[forsker]] inden for en række områder som holistisk medicin (Holistic health), [[existentiel psykoterapi]] og [[sexologi]]. Han blev kendt i [[1990'erne]] som forskningsleder på [[Rigshospitalet]] hvor han stod for Livskvalitetsundersøgelsen sf 10.000 Danskere. Siden har han været [[direktør]] for det internationalt anerkendte private forskningsinstitut ''Forskningscenter for Livskvalitet''. Han er desuden forfatter til omkring 20 bøger om livskvalitet, holistisk sundhed, arbejdslivskvalitet og sexologi, samt omkring 250 videnskabelige artikler, hvor cirka 140 er listet i www.pubmed.gov.


Endvidere er han kendt i offentligheden for debatten om de kontroversielle alternative metoder han har anvendt, der i [[2012]] førte til en [[betinget fængsel]]sdom for at have ageret seksuelt manipulerende overfor sine [[klient]]er og berørt to af dem på deres [[kønsdele]]. Det bemærkelsesværdige ved denne sag var at ingen patienter har følt sig krænket ved behandlingerne, ligesom det vidne anklageren førte vedr. vaginal akupressur var tidligere elev og ikke patient. Søren Ventegodt mener selv at retssagen imod ham var politisk og ikke saglig.
Endvidere er han kendt i offentligheden for debatten om de kontroversielle alternative metoder han har anvendt, der i [[2012]] førte til en [[betinget fængsel]]sdom for at have ageret seksuelt manipulerende overfor sine [[klient]]er og berørt to af dem på deres [[kønsdele]]. Det bemærkelsesværdige ved denne sag var at ingen patienter har følt sig krænket ved behandlingerne, ligesom det vidne anklageren førte vedr. vaginal akupressur var tidligere elev og ikke patient. Søren Ventegodt mener selv at retssagen imod ham var politisk og ikke saglig.

Versionen fra 20. okt. 2012, 09:36

Søren Ventegodt (født 1961 i København) er en omstridt holistisk livskvalitetsforsker, forfatter, filosof og terapeut. Siden 2003 har ekspertsystemer som BioMedExperts.com listet ham som verdens førende forsker inden for en række områder som holistisk medicin (Holistic health), existentiel psykoterapi og sexologi. Han blev kendt i 1990'erne som forskningsleder på Rigshospitalet hvor han stod for Livskvalitetsundersøgelsen sf 10.000 Danskere. Siden har han været direktør for det internationalt anerkendte private forskningsinstitut Forskningscenter for Livskvalitet. Han er desuden forfatter til omkring 20 bøger om livskvalitet, holistisk sundhed, arbejdslivskvalitet og sexologi, samt omkring 250 videnskabelige artikler, hvor cirka 140 er listet i www.pubmed.gov.

Endvidere er han kendt i offentligheden for debatten om de kontroversielle alternative metoder han har anvendt, der i 2012 førte til en betinget fængselsdom for at have ageret seksuelt manipulerende overfor sine klienter og berørt to af dem på deres kønsdele. Det bemærkelsesværdige ved denne sag var at ingen patienter har følt sig krænket ved behandlingerne, ligesom det vidne anklageren førte vedr. vaginal akupressur var tidligere elev og ikke patient. Søren Ventegodt mener selv at retssagen imod ham var politisk og ikke saglig.

Søren Ventegodt er overbevist om at rehabilitering af seksualitet er nært forbundet med heling af både fysisk og psykisk sygdom.

Han har i 20 år ligget i konflikt med en gruppe psykiatere fra Rigshospitalet, der har beskyldt ham for seksuelt misbrug af patienterne, en beskyldning som politiet mange gange har afvist. Konflikten drejer sig primært om adgangen til forskning i "Den Prospektive Pædiatriske Kohorte".

Sundhedsstyrelsen rejste i 2005 en sag imod ham for lægesjusk, og den førte i 2012 til at han fik en dom for at foretage bækkenbundsfysioterapi (af typen vaginal akupressur dvs. fokuseret på trickerpunkterne i skeden jf. Kari Bøs et als lærebog "Evidencebased physical therapy for the pelvic floor) på en utilstrækkelig sexologisk indikation. Han fik for dette af byretten en dom på 30 dages betinget fængsel. Dommen var bl.a. baseret på en udtalelse fra tre psykiatere fra Retslægerådet, der samstemmende vurderede at vaginal akupressur er en ikke-lægelig behandling, og som derfor må opfattes som et seksuelt overgreb, når den udføres af læger.

Ventegodt har siden 1990 været centerleder på Forskningscenter for Livskvalitet. Han er uddannet læge og har også en mastergrad i komplementær, integrativ, psykosocial medicin. Han blev midlertidigt frataget lægeautorisationen af Sundhedsstyrelsen efter at tre psykiatere fra Rigshospitalet fortalte historien om "Maja" i Ekstra Bladet og DR – en historie om en narkolepsipatient, der skulle være blevet sindssyg efter Ventegodts seksuelle overgreb på hende – en historie som byretten i 2012 fandt ikke var sand.

Søren Ventegodt lever af at undervise internationalt og holde kurser i livskvalitet, selverkendelse og holistisk medicin. Han er forfatter til 15 bøger, bl.a. internationale lærerbøger om sexologi og holistisk medicin.

Hans har skrevet mere end 250 videnskabelige artikler. En række af disse er stærkt kritiske over for den etablerede psykiatri. Han har kritiseret dansk retspraksis, fordi Retslægerådet har magt til at definere om en behandling er i orden eller ikke, og også om en alternativ behandling er udført på et korrekt grundlag. I sin kritik af systemet har Søren Ventegodt fået støtte af Lægeforeningen, der også har ment, at det ikke var rimeligt at lade tre psykiatere fra Retslægerådet vurdere hans behandlinger. [1] IMK Almene Fond havde gennem en årrække støttet støttet Ventegodt, men efter han mistede sin autorisation stoppede fonden med støtten.[2] I 2012 indgik han et forlig med Sundhedsstyrelsen hvor han måtte betale 5000 kroner efter at have overtrådt markedsføringsloven på sin hjemmeside.[3] I sagen kom Ventegodt yderligere i retten anklaget for groft sløseri i behandlingen af fem patienter.[4]

Ventegodt blev den 31. maj 2012 i Københavns Byret idømt en betinget dom på 30 dages fængsel med en prøvetid på to år og frakendelse af retten til at udøve sin lægegerning indtil videre samt frakendelse af retten til at foretage invasive behandlinger af personer af gynækologisk, fysioterapeutisk, sexologisk eller anden karakter. Årsagen hertil var, at han bl.a. havde ageret seksuelt manipulerende overfor sine klienter og berørt to af dem på deres kønsdele[5]. Endvidere blev han dømt til at skulle betale en erstatning på 10.000 og 25.000 kroner til to af de forurettede kvinder. Han er den første læge i Danmark, der er blevet idømt fængselsstraf for behandling af patienter.

Ventegodt har udgivet flere bøger om livskvalitet, blandt andet Måling af livskvalitet – fra teori til praksis (1995) og Livskvalitet og omstændigheder tidligt i livet (1997). Han har også udgivet en del videnskabelige artikler, hvoraf nogle er på baggrund af spørgeskema-undersøgelse og livskvalitet blandt danskere.[6]

Eksterne kilder og henvisninger

  1. ^ David Andersen, Sarah Haagerup (11. maj 2010). "Ventegodt: Jeg er Danmarks måske mest kendte læge". Ekstra Bladet.
  2. ^ "Fond stopper støtte til Ventegodt". Information. 22. december 2005.
  3. ^ Mia Jørgensen (6. marts 2012). "Søren Ventegodt indgår forlig". DR.
  4. ^ Ritzau (15. april). "Ventegodt i retten for at krænke patienter". Jyllands-Posten. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)
  5. ^ Ritzau (31. maj 2012). "Betinget fængsel til lægen Søren Ventegodt". DR.
  6. ^ Sex and the Quality of Life in Denmark