Mester: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
m Bot: Tilføjer beskrivelse til eksterne links, se FAQ
Linje 1: Linje 1:
En '''mester''' (æda. mæster, oldn. meistari; fra mnt. meister, mester (hty. meister), af lat. magister)<ref>http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=mester</ref> er oprindeligt en titel på en lærer, som har elever. Deraf også universitetsgraden [[magistergrad]]. Også om en [[håndværker]], der var så veluddannet at han kan være læremester for [[lærling]]e i sit fag. I perioder skulle en svend der ønskede at blive mester aflægge en mesterprøve – for at blive optaget i et håndværkerlaug.
En '''mester''' (æda. mæster, oldn. meistari; fra mnt. meister, mester (hty. meister), af lat. magister)<ref>[http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=mester mester — Ordbog — ODS<!-- Bot genereret titel -->]</ref> er oprindeligt en titel på en lærer, som har elever. Deraf også universitetsgraden [[magistergrad]]. Også om en [[håndværker]], der var så veluddannet at han kan være læremester for [[lærling]]e i sit fag. I perioder skulle en svend der ønskede at blive mester aflægge en mesterprøve – for at blive optaget i et håndværkerlaug.
Som ansatte kan mesteren have [[svend]]e, [[lærling]]e og [[arbejdsdreng]]e.
Som ansatte kan mesteren have [[svend]]e, [[lærling]]e og [[arbejdsdreng]]e.



Versionen fra 2. nov. 2012, 00:24

En mester (æda. mæster, oldn. meistari; fra mnt. meister, mester (hty. meister), af lat. magister)[1] er oprindeligt en titel på en lærer, som har elever. Deraf også universitetsgraden magistergrad. Også om en håndværker, der var så veluddannet at han kan være læremester for lærlinge i sit fag. I perioder skulle en svend der ønskede at blive mester aflægge en mesterprøve – for at blive optaget i et håndværkerlaug. Som ansatte kan mesteren have svende, lærlinge og arbejdsdrenge.

Mester kan også bruges til at udtrykke at en person er usædvanlig dygtig til sit fag.

Herudover bruges det i sammensatte ord som fyrmester, maskinmester og lokomotivmester til at udtrykke at personen er i en overordnet stilling.

Titlen mester bruges nu især til i sportsverdenen, hvor man f. eks. kan blive national mester, europamester eller verdensmester i sin disciplin.

Referencer