Hans Werner Henze: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
HiW-Bot (diskussion | bidrag)
Linje 34: Linje 34:
[[es:Hans Werner Henze]]
[[es:Hans Werner Henze]]
[[eu:Hans Werner Henze]]
[[eu:Hans Werner Henze]]
[[fa:هانس ورنر هنزه]]
[[fa:هانس ورنر هنتسه]]
[[fi:Hans Werner Henze]]
[[fi:Hans Werner Henze]]
[[fr:Hans Werner Henze]]
[[fr:Hans Werner Henze]]

Versionen fra 7. nov. 2012, 08:52

Skabelon:Nyligt afdød

Hans Werner Henze, 1960

Hans Werner Henze (1. juli 1926 - 27. oktober 2012) var en tysk komponist.

Han meldte sig som frivillig soldat i 1943, hvilket kom til at præge hans opvækst med stærke følelser af afmagt og had til sin nazistiske fader og det nazistiske magtapparat og de fascistiske tendenser, og det var en medvirkende årsag til, at han forlod Tyskland i 1953 for at slå sig ned i Italien, ligesom det dannede baggrund for hans politiske engagement og aktive medvirken i studenteroprøret i Berlin i 1968.

Han blev tolvtone-komponist, men på et stilistisk grundlag, der lå nærmere ved Alban Bergs tematiske og tonalt farvede musik. Har står også i gæld til Igor Stravinsky. Deltog i musikseminarerne i Darmstadt omkring 1950, i konkurrence med Karl-Heinz Stockhausen.

Skrev operaer, symfonier, balletter, kammermusik og instrumentalværker. I 2007 havde hans seneste opera, PhaedrA, urpremiere i Berlin (Staatsoper Berlin).

I 1969 rejste han til Cuba hvor han virkede som landarbejder, studerede cubansk musik og skrev sin 6. symfoni, der var en hyldest til Fidel Castros revolution.

Sammen med sit politiske engagement erkendte han offentligt sin homoseksualitet, der havde været en medvirkende årsag til, at han forlod Vesttyskland, hvor han følte sig som medlem af én af de minoritetsgrupper, samfundet undertrykte. Hans politiske vækkelse bragte vrede og protest ind i hans musik, der provokerede især det vesttyske publikum.

En lang række af hans værker er udgivet på CD.

Kilde

KomponisterSpire
Denne biografi om en komponist er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi