Abbas al-Musawi: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Bauey (diskussion | bidrag)
m linkfisk
m Bot: Tilføjer {{Ukategoriseret}}
Linje 7: Linje 7:
==Kilder==
==Kilder==
{{Reflist}}
{{Reflist}}
{{Ukategoriseret}}

Versionen fra 14. nov. 2012, 12:39

Abbas al-Musawi (1952 - 16. februar 1992) var medstifter af den libanesiske, shia-muslimske Hizbollah-bevægelse og dens anden generalsekretær. Han blev slået ihjel af israelske styrker i 1992.

Al-Musawi blev født i landsbyen Al-Nabi Shayth i Bekaa-dalen i Libanon. Han brugte i løbet af sin ungdom otte år på islamiske studier i Najaf i Irak, hvor bl.a. Hassan Nasrallah senere studerede.[1] Efter sine studier vendte Al-Musawi i 1978 tilbage til Libanon og i 1982 var han med til at grundlægge Hizbollah. Han var især aktiv i Bekaa-dalen og fra 1985 til 1988 var han leder af Hizbollahs militære gren.[2] I maj 1991 valgtes han som bevægelsens generalsekretær, idet han med sin erfaring ville være i stand til at skærpe dens fokus på den aktive modstandskamp mod den israelske besættelse.

16. februar 1992 åbnede israelske Apache-helikoptere ild mod den kortege, al-Musawis bil var en del af. I angrebet blev al-Musawi selv samt hans kone, søn og fire andre slået ihjel.[3] Islamisk Jihad udførte efterfølgende et angreb på den israelske ambassade i Buenos Aires som gengældelse for mordet på al-Musawis femårige søn.

Kilder

  1. ^ Abbas al-Musawi - Britannica.com
  2. ^ Foreign Report, 30. juli 1987
  3. ^ The Logic of Israel's Targeted Killing - The Middle East Quarterly, 2003
Kategori mangler
Denne side hører til i en eller flere kategorier. Kategoriser venligst denne side ved at placere den sammen med lignende emner. Fjern skabelonen efter kategorisering. Bemærk, at kategorier påsat via skabeloner, samt meget generelle kategorier ikke bør betragtes som tilstrækkelige.